Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD röstade med S i fullmäktige – men de har inte valt sida: "Vi röstar på det vi för stunden tycker är bäst"

Sverigedemokraterna (SD) höll på att bli tungan på vågen i förtroendeomröstningen under måndagens kommunfullmäktige. Partiet röstade med oppositionen i frågan om att skjuta på valet av en ny vice ordförande i kommunstyrelsen. Men detta är inte ett tecken på att partiet valt sida.
– Nej, vi röstar på det vi för stunden tycker är bäst, säger gruppledaren Lars G Eriksson (SD).

Annons

I samband med att ett nytt vice kommunalråd skulle väljas under måndagen gjorde Socialdemokraterna flera försök att visa att Valliansen inte längre har majoritet i kommunfullmäktige. När de la ett förslag om att bordlägga valet en månad, för att se om det finns någon annan majoritet som är redo att ta över, var de ytterst nära att lyckas.

Läs mer: Kommunalrådet kritisk mot S "De är politiskt opålitliga"

Sverigedemokraterna gjorde nämligen gemensam sak med oppositionen och hade partiet varit fulltaliga, en av partiets fem ledamöter saknades, hade förslaget gått igenom. Något som hade kunnat tolkas som en misstroendeförklaring mot det nuvarande styret. Men så ser inte SD:s gruppledare på saken. Dagen efter mötet spelar han ner partiets ställningstagande.

– Jag ser det inte som en misstroendeförklaring. Vi röstar på förslag som går i vår riktning, säger Lars G Eriksson.

Läs mer: Fridner efter tumultet i kommunfullmäktige "Det blir spännande"

– En månads bordläggning skulle nog vara av godo, det skulle ge andrum till de i styrelsen och tid för diskussion om framtiden.

Litar ni på nuvarande styre?

– Absolut. De har gjort ett godtagbart jobb, men det gnisslar lite.

Socialdemokraternas Örjan Fridner har sagt att det kommer göras fler försök att utmana Valliansens majoritet under året, bland annat i samband med budgeten.

Men om SD kommer hamna på samma sida i den frågan, vill Lars G Eriksson inte uttala sig om. Han är noga med att påpeka att hans parti inte valt sida.

– Finns det olika förslag så får vi ta ställning då. Vad som mest går i vår linje, vad som passar vårt parti bäst. Vi har ingen enad diskussion nu, säger Lars G Eriksson.

Läs mer: Socialdemokraterna vill kuppa in en av sina egna i kommunledningen

I den andra omröstningen under måndagens kommunfullmäktige, den som gällde valet av vice ordförande stod Valliansens kandidat Sören Görgård (C) mot socialdemokraternas Stina Michelsson. Voteringen var sluten, men när alla röster var räknade var det 19-17 till Görgårds favör. Fyra röster var blanka.

Om dessa röster tillhörde Sverigedemokraterna vill Lars G Eriksson inte uttala sig om. Men själv har han inga problem med Sören Görgård som nytt vice kommunalråd, tvärtom ger han tummen upp till centerpartisten.

– Görgård har erfarenhet, det är bara positivt, säger Lars G Eriksson.

Mer läsning

Annons