Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Såstillverkare växer i Norrköping i stället för i Ljusdal

/
  • Bertil Lohmander, fritidshusboende i Färila, ville flytta sin såstillverkning från Botkyrkan i Ljusdal. När det inte gick satsade han i Norrköping i stället där 20 nu har jobb.

Ledande såstillverkare behövde lokaler för att utöka och kontaktade Närljus i Ljusdal. När det inte gav resultat flyttades produktionen till Norrköping.
– Bristen på lokaler för tillverkande företag är ett problem, medger Närljus.

Annons

För omkring fem år sedan kontaktade Bertil Lohmander, delägare till Lohmandergruppen AB som gör Lohmanders kalla såser, Ljusdals kommuns näringspolitiska stiftelse Närljus för att om möjligt få hjälp med att hitta lokaler som var lämpliga för såstillverkning.

– På den tiden omsatte jag under 5 miljoner kronor och hade tre anställda i Botkyrka. Det kändes som om kostymen där var för trång och vi behövde en ny plats för vår såstillverkning, berättar Bertil Lohmander.

Han blev uppringd av Närljus.

– Jag berättade om företaget och de framtidsplaner som fanns. Tyvärr hörde jag sedan inget mer från Närljus, säger Bertil Lohmander.

I fjol vår flyttades tillverkningen av de kalla såserna till före detta Arlamejeriet i Norrköping.

– Vårt säljbolag A'la Carte fanns där och när vi hittade de gamla mejerilokalerna såg vi en bra möjlighet till utveckling. Nu omsätter vi 50-60 miljoner kronor årligen och har 20 anställda, berättar Bertil Lohmander som räknar med ytterligare tillväxtmöjligheter.

Närljus vd Lars Forslöf hade inte tillträtt när Lohmanders etablering var aktuell.

– Men jag minns att Närljus letade lokaler. Tyvärr är det här inte den enda företagsetableringen som gått oss förbi eftersom det är svårt med lokaler särskilt när det gäller tillverkande företag. Ljusdals kommun borde ha ett industrifastighetsbolag registrerat för att kunna dra igång när det behövs, säger Lars Forslöf.

Mer läsning

Annons