Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sårbar vattentäkt i Ljusdal

/
  • Vattentäkten i Borr är sårbar med närheten till riksväg 84, där det transporteras stora laster av farliga ämnen.

Vattenförsörjningen i Ljusdals tätort är mycket sårbar. Det finns endast en vattentäkt och skulle en olycka inträffa och vattentäkten förorenas kan Ljusdalsborna bli utan vatten inom ett eller två dygn.

Annons

Någon reservtäkt finns inte i tätortens närhet. Det finns heller ingen möjlighet att direkt koppla in sig på andra vattentäkter inom kommunen.

I den åtgärdsplan som antagits i kommunen finns frågan om reservtäkt med, men någon tidsplan eller förslag till hur man ska lösa investeringarna finns inte med.

– Det här handlar om stora investeringar och vi har andra projekt som är mer angelägna och som måste få gå före, säger Sven-Arne Person, enhetsansvarig för kommunens va-anläggningar.

Dit räknas frågan om vattenförsörjningen till utbyggnad för turism kring Öjeberget i Järvsö. Det nuvarande ledningssystemet i Järvsö klarar inte trycket från en sådan omfattande utbyggnad.

Vattentäkten i Borr är sårbar med sitt läge intill riksväg 84.

– Skulle en olycka inträffa på riksvägen och kemikalier eller andra farliga ämnen kommer ned i grundvattnet, då skulle det bli rejäla problem för vattenförsörjningen i tätorten, säger Sven-Arne Persson.

Den reservoar innehållande 3 600 kubikmeter vatten som finns på Kläppaåsen kan vid ett avbrott försörja tätorten med vatten under ett och ett halvt dygn.

Mer läsning

Annons