Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkta elpriser minskar bokostnader

Boendekostnaden i Ljusdal minskade kraftigt enligt en jämförelse mellan 2011 och 2012 som presenterats av Nils Holgersson-gruppen. Sjunkande elpriser medförde att kostnaderna för fjärrvärme, vatten, el och renhållning minskade från 305,80 till 277,81 kronor per kvadratmeter, enligt jämförelsen.

Annons

Fjärrvärme, vatten, el och renhållning är nödvändigt i alla bostäder. Drygt en tredjedel av den totala boendekostnaden eller drygt 50 miljarder kronor varje år för hus som upplåts som hyresrätt och bostadsrätt handlar om avgifter för dessa tjänster.

Totalt minskade kostnaderna för el, värme, avfall och vatten med 2,3 procent i Gävleborgs län jämfört med förra årets undersökning. De minskade kostnaderna beror enbart på kraftigt minskade elpriser.

Kommer de minskade kostnaderna att få genomslag i kommande hyresförhandlingar?

– Vi hade i år Sveriges lägsta hyreshöjningar, så minskade kostnader har vi redan tagit hänsyn till, säger Rickard Brännström, vd för Ljusdalshem.

I Ljusdal minskade kostnaderna enligt Nils Holgersson-rapporten från 305,80 till 277,81 kronor per kvadratmeter. Det gör kommunen till den näst billigaste kommunen i länet. Billgast är det i Gävle, där kostnaden är 267,01 kronor per kvadratmeter.

Kostnaden är nära 32 procent högre i Nordanstig, 350,54 kronor per kvadratmeter, än i Gävle. För en vanlig trerumslägenhet i Nordanstig motsvarar det 1 950 kronor per månad, medan motsvarande i Gävle är 1 480 kronor.

Mer läsning

Annons