Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens Tolstoj på Ljusdalsvisit

/
  • Anna Jörgensdotter berättade om sitt romanbygge Bergets döttrar, en bok om en familj i 1930, 40- och 50-talens Sandviken.

När Anna Jörgensdotter på tisdagskvällen besökte Ljusdal för att prata som sin senaste, prisade, roman Bergets döttrar blev det berättelsen om ett annorlunda romanbygge.

Annons

Berättelsen som utgår från de fem syskonen Steen växer till ett myller av karaktärer, som alla får sin plats och sin berättelse hörd. Något som påminner om ryska författares breda berättelser och fått förståsigpåarna att utropa Anna Jörgensdotter till "Sandvikens Tolstoj".

– Jag skrev karaktärerna först, de formade berättelsen. Inte förrän jag skrivit om och fogat samman dem adderade jag allt researcharbete.

Många timmar i ett arkiv i Sandviken, och mycket god hjälp av en ivrig arkivarie som tog fram kartor, letade i böcker och kom med goda råd gav henne möjlighet att placera karaktärerna rätt i tid.

– Jag kunde klä dem, möblera hos dem. Den här soffan, var ska jag ställa den? De här kläderna, ja de ska ju Emilia ha!

Skrivprocessen har också skapat nya kunskaper hos Anna Jörgensdotter själv.

– Jag har fått en sådan insikt i människans komplexitet. Jag trodde man kunde beskriva någon i enkla ordalag, utåtriktad, introvert... Men jag lärde mig att människan har lager på lager, och visar olika sidor beroende på vem hon lever med. Det var en sån befrielse, och det skapade en sån lust i skrivandet. Ingen är förutsägbar.

Mer läsning

Annons