Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete för fortsatt postutdelning i glesbygd

Posten ser över hur postutdelningen ska ske i glesbygd. Samarbetsformer med kommunen kan upprätthålla servicen i glesbefolkade områden.

Annons

För de flesta är det en självklarhet att posten ramlar in i brevinkastet i dörren eller kan hämtas i postlådan vid tomtgränsen.

I glesbygd är det ingalunda en självklarhet. Där kan det bli fråga om posthämtning i en lådsamlig en bra bit från den egna fastigheten. Men i områden med enstaka hushåll kan det till och med ifrågasättas om posten kan delas ut.

På tisdagen fick representanter från Posten träffa kommunstyrelsens allmänna utskott för att diskutera samarbetsformer för postutdelning i glesbygd.

Postutdelning är en noga reglerad verksamhet, där Posten inte alls själv får bestämma hur det ska ske. Det finns regler för tätort och det finns regler för glesbygd.

För de som bor mer än 200 meter från huvudvägen finns särskilda regler. "Postoperatören bör dela ut försändelser längs sidoväg om det finns minst två postmottagare som är stadigvarande bosatta eller verksamma per kilometer sidoväg", heter det i direktivet från Post- och telestyrelsen.

Posten har hittills varit generösare än så i sin tillämpning men då man nu ser över sina turer så kan ett samarbete i någon form med kommunen trygga en fortsatt utdelning i de mest glesbefolkade områdena i kommunen.

Mer läsning

Annons