Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sällsynt intervju med Bosse Hedin om Seko-härvan: "Vi företräder inte Seko"

Seko-klubben Väg och Ban Gävle-Dala är numera upplöst, dess förra styrelse polisanmäld och flera har uteslutits ur facket. Klubbkassan tömdes nästan helt på pengar när 14 miljoner fördes över till en fritidsförening som inte förbundet har insyn i. I en sällsynt intervju berättar nu Bosse Hedin om pengarna och föreningen.

Annons

Se även: Polisanmäld förening i Seko-härvan fortfarande aktiv: "Vi har fått stugan klar i Malung"

Seko Väg och Ban Gävle-Dala har 2 500 medlemmar i Gävleborg och Dalarna. I somras meddelade Seko-förbundet att klubbkassan nästan helt hade tömts på tillgångar genom att drygt 14 miljoner under sex år hade förts över till en fritidsförening.

Den före detta styrelsen samt företrädarna för fritidsföreningen, som numera kallas Väg och Ban Trafiksäkerhetsförening, är nu föremål för en åklagarledd brottsutredning.

Läs också: Brottsutredningen kring Seko-affären går långsamt: "Det kan nog ta ytterligare några månader"

Två tvistemål pågår i tingsrätten.

Men Bosse Hedin menar att man har gjort allt rätt. De pengar som har förts över handlar enligt honom om föreningsbidrag.

– Anslag och verksamhetsbidrag som har beslutats demokratiskt. Precis samma som Seko-förbundet skulle ha gett anslag till partiet, har klubben gett det till en annan förening. Det är exakt samma sak.

Så du tycker verkligen att allt har gått rätt till?

– Absolut, absolut.

Enligt förbundets utredning var Bosse Hedin med och startade föreningen. Han arbetade fram till i somras som ombudsman för Seko, men avskedades då för illojalitet mot arbetsgivaren.

Tycker du att medlemmarna borde tycka att det är okej att pengarna har lagts över till den här föreningen?

– Hördu, under rådande omständigheter och som det ligger nu så tänker jag avvakta att prata något mer med dig. Det har inte varit någon fördel för vår del, ni har hela tiden gått på centralt och deras information. Har du några frågor får du vända dig till vår advokat.

Läs också: Seko-medlemmar om försvunna pengarna: "Det är ju för jävligt"

De 14 miljonerna kommer ni helt enkelt att behålla då?

– Under rådande omständigheter har vi en rättslig prövning kanske, och då får vi se vad det blir av det.

Enligt föreningens Facebooksida hade styrelsen nyligen möte. Men Bosse Hedin vill inte svara på vem som sitter i styrelsen.

– Varför är du intresserad av det helt plötsligt? Jag vet hur ni har hållit på tidigare, så vi får återkomma till det under rådande omständigheter.

Medlemmar i trafiksäkerhetsföreningen är enligt Bosse Hedin personer som jobbar inom väg- och banbranschen.

– Det är Seko-medlemmar i grunden naturligtvis.

Läs också: Så försvann Seko-miljonerna – se besluten genom åren

Samtidigt förnekar Bosse Hedin att föreningen företräder Seko-medlemmar, trots att det mesta av Seko-klubbens tillgångar har förts över till föreningen, och trots att man nu riktar sig till medlemmar i Seko.

– Vi företräder inte Seko, vi företräder Väg och Ban Trafiksäkerhetsförening. Den föreningen har inget juridiskt med Seko att göra. Det vet jag inte var ni har fått ifrån. Men det kommer att visa sig.

Men det argumentet köper inte Jonas Pettersson, kanslichef på Seko-förbundet.

– I en tidigare kommunikation som den före detta klubbstyrelsen har haft med revisorer och förbundet står det uttryckligen att klubben har full insyn i fritidsföreningen genom att det är samma folk i bägges styrelser.

Han tycker det är upprörande att föreningen fortsätter som inget har hänt.

– Att de fortsätter att förbruka pengar som tillhör medlemmarna i Seko är helt oförklarligt. Det saknar motstycke det här, och man slutar inte att förvåna sig över vad de håller på med.

Mer läsning