Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg ifrån mot det manliga hatet – stå upp för Zara

/

En 17-årig tjej ifrågasätter genustänket på en festival.
För det möts hon av hot om misshandel och våldtäkt – ett hat som frodas i en ihålig och skrämmande manlig gemenskap.
Jag vädjar nu: Tänk till. Var inte en del av den. Våga säga ifrån.

Annons

En dryg vecka har gått sedan den första hatvågen sköljde över svenska popartisten Zara Larsson. Detta efter att hon uttryckt sig kritiskt om Bråvallafestivalen, som hon själv spelade på den gångna helgen. Den 17-åriga sångerskan ifrågasatte om det fanns något genustänk när de ansvariga bokade artister.

Det var väl ändå en rätt harmlös synpunkt kan en tycka, speciellt när festivalens startfält dominerades av just män. Men många tyckte tydligen annorlunda. Istället utlöste det en flod av hat och hotfullheter riktade mot Zara Larsson.

"Jag hatar män i grupp. Män som i grupp förtrycker och hotar och som sedan skrattar åt det och åt mig", skrev Zara själv i sociala medier efter påhoppen.

Det där om män i grupp och manlig gemenskap väckte något i mig. För ett par år sedan skrev jag en krönika om den avskyvärda behandling som fotbollsexperten Elin Ekblom Bak utsattes för på nätet under hennes tid som expertkommentator i tv. Likt en digital lynchmobb enades mängder av fotbollsfanatiska män i sociala medier för att spy galla över Elin Ekblom Bak och jaga bort henne från tv-rutan. I Facebook-gruppen Vi som hatar kärringen i Viasats eftersnack blev det skrämmande uppenbart att det var hennes kön som låg till grund för påhoppen, inte hennes fotbollskunnande.

Författaren Stephan Mendel-Enk, som bland annat pratat om manlighet i Almedalen i veckan, beskriver den manliga mentaliteten i boken Med en uppenbar känsla för stil: En bok om manlighet, utgiven 2004.

I den upptäcker han att logiken och idealet bland fotbollshuliganer går att känna igen från övriga samhället, och sin egen uppväxt. Stephan Mendel-Enk återkommer ständigt till männens behov av en gemenskap och det ofta omedvetna förtrycket av kvinnor. I den manliga gemenskapen är det viktigt att följa den interna hierarkin och vara lojal mot gruppen. Författaren nämner också föraktet mot svaghet som ett ideal i dessa sammanhang.

Män i grupp fick som de ville med Elin Ekblom Bak. Hon kom aldrig tillbaka till Viasats studio. Sedan dess är det idel män i stolarna.

I det hat som nu riktas mot Zara Larsson ser jag stora likheter. Låt inte de hatfyllda männen vinna den här gången. Det är dags att säga ifrån.

De senaste dagarna har kampanjen #BackaZara spridits i sociala medier som stöd till Zara Larsson och ett tydligt avståndstagande från hatet. Men den här kampanjen är mycket mer än så. Det är en utbildande kraft som sprider och belyser feministiska värderingar på ett makalöst sätt. De hatfyllda och okunniga tar varje chans att fortsätta trycka ner och förminska Zara Larsson. Men gång på gång får de mothugg av engagerade medmänniskor som inte bara försvarar Zara utan också slår hål på mängder av ogrundade fördomar om feminism.

Att vara feminist innebär att inse att vi lever i ett ojämställt samhälle och vilja förändra det så att alla ska ha samma rättigheter, möjligheter och värde, oavsett kön. Svårare än så behöver det inte vara.

Håller du med om ovanstående bör du våga säga ifrån när den manliga gemenskapen förtrycker och sprider hat. Och du bör våga stå upp för Zara Larsson.

Mer läsning

Annons