Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan gamla minska risken för alzheimer

/
  • Olle Haglund är en forskare och medicine doktor som kan förklara komplicerade forskningsrön för vanligt folk. På tisdag föreläser han i Ljusdal.

Om äldre människor arbetar med sina muskler så minskar risken för demens och alzheimer. Det kommer medicine doktor Olle Haglund att berätta vid en föreläsning i Ljusdal på tisdag.

Annons

Olle Haglund är bördig från Ljusdal och har tidigare haft föreläsningar i sin gamla hembygd, arrangemang som alltid brukar vara fullsatta. Det har ofta handlat om fettsyror, som är hans specialområde.

– Den senaste forskningen visar att Omega 3-fettsyror är med och bildar ämnen i kroppen som kan lösa upp inflammationer, berättar Haglund.

Men han kommer även att berätta om musklernas betydelse och om friskt och sjukt åldrande. När musklerna arbetar bildas ämnen som bland annat reglerar antalet nya hjärnceller samt motverkar övervikt och typ 2-diabetes.

– Det här visar att det är viktigt att äldre människor arbetar med sina muskler. Man kan minska risken för demens och alzheimer, säger Olle Haglund.

Även om han är medicine doktor och talar om komplicerade forskningsrön så är han angelägen om att hålla föreläsningar på en nivå för vanliga människor. Det är en utmaning i sig.

Mer läsning

Annons