Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så hindras valborgsfyllan

Tonårsparlören heter den bok i miniformat som även i år ska hjälpa föräldrar att diskutera alkohol med sina barn. I samband med kampanjen Tänk om skickas parlören ut lagom till valborgsmässoafton.

Annons

– Den ska fungera som ett verktyg för föräldrar, förklarar Cecilia Tegelberg, nytillsatt folkhälsosamordnare i Ljusdals kommun.

– I stället för att svartmåla allt är det viktigt att som förälder diskutera för- och nackdelar med alkohol, på det sättet får ungdomarna också bra verktyg för att handskas med frågan, fortsätter hon och påpekar att användningsområdet självklart skiljer sig från familj till familj.

Barn av år 1997 är den kull Tonårsparlören vänder sig till i år. Samtliga föräldrar med ungdomar födda under nämnda år kommer alltså att motta parlören inför valborgsmässoafton.

Enligt folkhälsosamordnare Tegelberg tyder siffror från länsstyrelsen på att boken kommer till nytta. Genom att fungera som goda förebilder ska föräldrar och vårdnadshavare kunna råda bot på ungdomars lust att göra en tidig alkoholdebut.

– Det spelar roll hur föräldrarna gör, det måste vi inse, en god förebild hjälper ungdomar, menar Cecilia Tegelberg.

Valborg är tillsammans med skolavslutningen den helg då flest ungdomar gör alkoholdebut, en senareläggning av debuten minskar risken för framtida missbruk, det framgår i parlören.

Mer läsning

Annons