Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här kan framtidens kommunhus se ut – åtta miljoner dyrare: "Allt blir nytt"

/
  • Nytt förslag för förvaltningshuset.
  • Så här ser förvaltningshuset ut i dag.
  • Fastighetschefen Anders Berg visar upp Ljusdalssalen, som i framtiden kan bli en kafeteria. Nu presenteras nya ritningar på hur förvaltningshuset kan byggas om.

Ljusdalssalen byter plats med kafeterian och biblioteket får ytterligare en våning. Det är de största förändringarna av förvaltningshuset enligt det nya förslag som precis blivit klara.
I dag tas ett första beslut för att se om förändringarna är värda en extra kostnad på närmare åtta miljoner kronor.

Annons

Den enskilt största kostnaden kommer att bli att flytta köket runt tio meter närmare Riotorget. Enligt fastighetschefen Anders Berg handlar det om i storleksordningen fyra miljoner kronor, vilket alltså utgör hälften av den merkostnad som det nya förslaget kommer medföra.

Läs mer: Politikerna efterfrågade nya förslag för förvaltningshuset

– Allt måste dras om, avloppet, vattnet, ventilationen, elen. Allt blir nytt. Så det är den största kostnaden med det nya förslaget, säger han.

Ett flyttat kök krävs för att kunna byta plats på kafeterian och Ljusdalssalen, vilket är en förändring som efterfrågats inte bara av vissa politiker utan även av engagerade invånare som redan 2011 lämnade in ett medborgarförslag på ett nytt förvaltningshus. De nya planerna som tagits fram är i mesta möjliga mån trogna det medborgarförslaget.

Tanken är att en kafeteria med glasdörrar ut mot Riotorget ska binda samman torget och förvaltningshuset. På så sätt blir förvaltningshusets framsida öppnare, och möjligen kan kafeterian bli det vardagsrum för medborgarna som medborgarförslaget efterfrågade.

En önskan som kommunens arkitekt, Hanna Gäfvert, som gjort de nya ritningarna har förståelse för.

– Det är synd att man inte tänkte på det när man byggde förvaltningshuset. Det finns en uteplats på torget i dag, men den är det ingen som sitter på för man måste gå så långt från kaféet, säger hon.

TV+Text: Efter saneringen – nu väntar återuppbyggnaden

Ljusdalssalen flyttas i stället djupare in i förvaltningshuset. Den nya placeringen blir utmed innetorget. För att kompensera avsaknaden av dagsljus föreslår man en glasvägg mellan Ljusdalssalen och innetorget. En lösning som har andra fördelar, enligt arkitekten.

– I dag fattas viktiga beslut bakom stängda dörrar, och folk har ingen aning vad som händer där inne. I det nya förslaget finns det en glasvägg så man kan se in, säger Hanna Gäfvert.

Läs mer: Folkparken fullbokat efter branden i förvaltningshuset

På andra sidan innetorget ligger biblioteket och där kommer det ske ytterligare förändringar. Ett antal samtalsrum föreslås i anslutning till innetorget, yta som i dag tillhör biblioteket. I gengäld får biblioteket mer yta då ett så kallat entresolplan, det vill säga en större balkong, föreslås ovanför samtalsrummen.

Enligt tjänstemännen har man bara en chans att göra en såpass stor förändring som den som föreslås, och den chansen är nu. Anders Berg ser, precis som Hanna Gäfvert, detta som en möjlighet att göra förbättringar av förvaltningshuset. Men åtta miljoner kronor extra är mycket pengar.

– Det är kanske så här det borde ha varit från början. Det är ett trivsamt förslag om man bortser från kostnaden, säger Anders Berg.

TV+Text: Se det dramatiska släckningsarbetet av branden

I dag ska samhällsutvecklingsutskottet titta på ritningarna och 7 april är det kommunstyrelsens tur. Om politikerna väljer att återställa byggnaden enligt originalritningarna kommer förvaltningshuset vara klart vid årsskiftet. Går de i stället på det nya förslaget, tror Anders Berg att det kommer vara klart i mars-april 2017.

Mer läsning