Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så arbetar en pionjärkyrka

/
  • Alltid på en onsdag. Då är det musik i Ljusdals pionjärkyrka (Missionskyrkan). Här ses i övre raden Mung Pi, Fredrik Andersson och Sunday Nay. Längst fram ses Say Nay, Lena Andersson och Nu Vung.
  • I Missionskyrkan passar ett stycke ur rockoperan Jesus Christ Superstar bra. Say Nay och Nu Vung sjunger. Mung Pi och Sunday Nay sköter kompet.
  • Mung Pi spelar elbas.
  • Sunday Nay får hjälp med gitarrkompet av Fredrik Andersson
  • Loppis gav elbas. Missionskyrkan har knappa resurser men försöker ändå satsa på den förnyelse som bland annat musiken ger.

Missionskyrkan i Ljusdal har av sin riksorganisation blivit utsedd till pionjärkyrka.
Anledningen är det omfattande arbetet med burmesiska flyktingar.
Här träffas burmeser oavsett om de talar chin eller karen och umgås – på svenska.

Annons

– Missionskyrkan i Ljusdal stod inför hotet att läggas ner när jag för fem år sedan blev övertalad av vår distriktsföreståndare att bli ordförande. Så att kristna burmeser valde att vända sig hit blev räddningen för församlingen eftersom burmeserna står för minst hälften av medlemsantalet, säger Lena Andersson.

En stor andel av de burmesiska flyktingarna i Ljusdal är medlemmar i Missionskyrkan och ytterligare några är med i verksamheten.

Lena Andersson ser med glädje hur verksamheten utvecklas, hur de nya Ljusdalsborna till och med är med och leder gudstjänster.

– En av burmeserna, Lian Do, läser nu till pastor på en teologisk högskola i Bromma, säger Lena Andersson.

Lian Do går också pionjärutbildning.

Att vara pionjärkyrka som Missionskyrkan i Ljusdal är innebär att församlingen behöver förändra sitt sätt att arbeta.

– Jag tror inte att vi hade fångat – framför allt inte behållit – burmeserna om vi haft ett traditionellt församlingsarbete. En levande kyrka måste hänga med i samhällsutvecklingen och upplevas som trygg, öppen och ha en verksamhet som tilltalar människor som vill leva enligt kärlekens budskap, anser Lena Andersson.

Mer läsning

Annons