Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S i Ljusdal positiv till Juholts avgång

/

Bland Socialdemokraterna i Ljusdal var Håkan Juholts besked både väntat och välkommet. Enligt Örjan Fridner (S), ordförande för Ljusdals socialdemokratiska arbetarekommun, har S i Ljusdal under en längre tid övervägt att kräva hans avgång.

– Vi har haft kontakter rakt upp i VU, säger Örjan Fridner.

Annons

Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt meddelade på lördagseftermiddagen att han avgår med omedelbar verkan.

– Det var det enda möjliga beslutet om man har partiets bästa för ögonen. Men det är med sorg i hjärtat för den personliga tragik det ändå är, säger Örjan Fridner.

Så sent som på fredagen lämnade VU (verkställande utskottet) beskedet att man hade fortsatt förtroende för sin partiordförande. Efter VU:s presskonferens tog man inom S i Ljusdal beslutet att kräva Juholts avgång om han inte själv valt att stiga åt sidan.

– Vi i Ljusdal hade inte ställt oss passiva. Vi hade ett möte inbokat i dag (lördag reds. anm.) och vi har haft kontakter rakt upp i VU, säger Örjan Fridner och tillägger att man i Ljusdal diskuterat avgångskrav sedan oktober.

– Vi såg det som utomordentligt svårt att få förtroende för partiet i valet 2014 med Juholt som partiledare men samtidigt vill vi inte vara de som håller i stridsyxan.

På riksnivå har frågan om Juholts avgång splittrat såväl väljare som aktiva inom partiet. Även inom S Ljusdal har åsikterna gått i sär, enligt Örjan Fridner.

– Men efter VU:s besked i går kom vi fram till att vi måste gå ut och säga gemensamt nej.

Spekulationerna om vem som ska ta över ordförandeskapet är redan i full gång. Örjan Fridner hoppas att det kommer att ske en förändring i synen på ledarskap inom Socialdemokraterna.

– Vi är för centrerade i vår ledarskapsuppfattning, säger han och kritiserar en förlegad uppfattning om ordföranden som en "guds företrädare".

Mer läsning

Annons