Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rut gav sig inte – slapp vänta på operation

/
  • Rut Wallén i Hybo, Ljusdal hör till dem som inte nöjer sig med ett nedslående besked. Hon har också gott vidare till landstingets patientnämnd för att få ett bättre svar på varför kösystemet fungerar så dåligt.

81-åriga Rut Wallén från Hybo, Ljusdal, skulle få vänta upp till ett halvår på operation eller att tvingas åka till ett sjukhus i Stockholm. Det var det besked hon fick i kontakten med sjukvården i Hudiksvall.
Rut Wallén nöjde sig inte med det, utan ringde själv till Bollnäs sjukhus. Där dröjde det bara tre veckor innan hon var opererad.
– Det är många med mig som vill ha ett svar på varför det kan vara så här, säger hon.

Annons

2007 i samband med en resa till hennes gamla hemland Tyskland, dök värken upp i Ruts ben.

– Jag gick till en privatläkare som sa att det var höften, men hos landstinget såg de varken något på vanlig röntgen eller ultraljud.

Förra året blev problemen med benet så stora igen, att hon på nytt måste söka upp vården.

Röntgenundersökning visade att det var höften som var problemet. Hälsocentralen i Ljusdal remitterade henne till en ortoped i Hudiksvall.

Det besked hon fick där var nedslående. Väntetiden skulle bli lång. De kunde bara lova en undersökning inom 90 dagar, det krav som finns i vårdgarantin.

Hon kontaktade hälsocentralen och fick rådet att vända sig till landstinget centralt. Där hamnade hon hos landstingets vårdvägvisare som ska informera patienterna om deras rättigheter.

– De sa att jag kunde få operationen i ett annat landsting, Stockholm. Men då var det olika saker som jag måste betala själv. Jag är 81 år och känner ingen i Stockholm.

Det var inget alternativ för Rut.

– Då ringde jag till hälsocentralen i Ljusdal igen och de föreslog att jag skulle ringa till Bollnäs sjukhus. Jag gjorde det och trodde inte det var sant när de frågade om jag kunde komma redan nästa vecka för en första kontroll.

Det var i maj. Sedan tog det bara ytterligare två veckor innan operationen gjordes.

Rut är mycket nöjd både med omhändertagandet i Bollnäs och det lyckade operationsresultatet.

– Men jag och allmänheten vill ha svar på hur det kan komma sig att landstinget hänvisar till ett annat landsting när det finns tid i Bollnäs!

Nu kan läsa mer om operationsköerna och ansvarigas kommentarer i onsdagens hälsingetidningar.

Mer läsning

Annons