Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjursutredningen vill fördubbla vargstammen

/
  • Thomas Nilsson är huvudsekreterare i rovdjursutredningen. På tisdagen berättade han om arbetet på Rovdjurscenter i Järvsö.

Halvtid för rovdjursutredningen. Ett delbetänkande föreslår att den svenska vargstammen bör öka till 450 individer. Sekreterare Thomas Nilsson berättade om arbetet för rovdjursrådet i Järvsö.

Annons

I fjol sommar gav regeringen direktiven till rovdjursutredningen. Nästa sommar ska utredningen presentera sitt slutbetänkande.

Nu har knappat halva tiden gått och utredningens huvudsekreterare Thomas Nilsson besökte på tisdagen Järvsö för att informera om dagsläget.

Där fick han träffa rovdjursrådet, den sammanslutning av tio olika organisationer som på olika sätt har ett engagemang i frågorna kring rovdjuren.

Här finns exempelvis samer, fäbodbrukare, ekoturismrepresentanter och jägare samlade. Det betyder förstås att åsikterna gått vitt isär, inte minst i rovdjursfrågan.

Utredningen har ingen lätt uppgift då den ska utvärdera de långsiktiga målen för varg, björn, lo och järv.

Den 20 april presenterades ett delbetänkade för regeringen. Där slogs fast att björn och lo har gynnsamma förutsättningar men att varg och järv inte har det.

När det gäller varg fastställdes referensvärdet till 450 individer. Det kan jämföras med det senaste riksdagsbeslutet om högst 210 individer i landet.

Mer läsning

Annons