Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjursseminarium hålls i Järvsö: "Frågor som berör"

Under fredagen hålls ett seminarium i Järvsö med fokus på rovdjur och tamdjur. På plats finns bland annat landshövdingen och representanter från Länsstyrelsen och Viltskadecenter.

Annons

Rovdjurscentret de 5 stora i Järvsö har bland annat som uppdrag att skapa ett nätverk och vara en mötesplats för aktörer i rovdjursfrågan. Därför håller man med jämna mellanrum seminarier på temat rovdjur och tamdjur.

Efter den senaste tidens många rovdjursangrepp i länet tror Benny Gäfvert, verksamhetsansvarig på Rovdjurscentret, att det är viktigt att det finns en plattform för att diskutera de frågor som uppstår.

– Det har varit väldigt mycket incidenter på sistone som gör att många människor känner att man vill engagera sig, säger Benny Gäfvert.

Under fredagens gästas man bland annat av Marit Widman, doktor i nationalekonomi vid SLU, som ska berätta om regeringsuppdraget att utreda landsbygdsföretagens kostnader för rovdjursangrepp. Jens Frank från Viltskadecenter kommer att behandla kopplingen mellan vargtäthet och antal fårbesättningar.

Länsstyrelsens representanter kommer att berätta hur det tvååriga projektet med fri röjning av rovdjursstaket har fungerat för de djurägare som deltagit.

Förutom de olika aktörerna kommer även folk från allmänheten att delta i seminariet. Dessutom hoppas Benny Gäfvert på ett visat intresse från politiskt håll.

– Det här är frågor som berör människorna som bor på landsbygden, vare sig de är djurhållare eller inte, säger Benny Gäfvert.

Mer läsning

Annons