Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosornas antikrunda

/

Det var många som ville få sina rosor artbestämda när rosornas antikrunda på onsdagen gjorde ett nerslag i Ljusdal.

Annons

En doft av rosor la sig över Rosehills i Ljusdal på onsdagen när Rosupproret gästade orten. Genom rosupproret ska gamla kulturrosor runt om i landet samlas in och dokumenteras, och på så sätt ska växtrikets kulturarv bevaras.

– Vi är på Sverigeresa nu, började i Skåne och kommer att avsluta i Luleå, berättar projektledaren och roskännaren Lars-Åke Gustavsson.

Först på plats för att få sina rosor namnsatta var Ljusdalsbon Majsiri Östberg, som har ett stort trädgårdsintresse men som länge saknat namn på flera av sina rosor. Den första hon visar upp för Lars-Åke Gustavsson får hon snabbt veta tillhör en av Sveriges vanligaste rosor, minette.

Rosupproret som startade 2005 fokuserar på rosor som odlats i minst 50 år. Syftet med projektet är att bevara den genetiska mångfald som de gamla rosorna representerar.

Och intresset från allmänheten är stort.

– Rosor har en speciell plats i folks hjärtan och trädgårdar. För många är den blommornas drottning, som man alltid kallat den. Vi möter många som berättar att deras rosor gått vidare i många generationer. Man tar med sig skott när man flyttar från barndomshemmet och på så vis sprids den och lever vidare. För många är släktrosorna lika viktiga som silversamlingar och konstsamlingar, säger Lars-Åke Gustavsson.

Mer läsning

Annons