Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökare kan få det tuffare

/
  • Mahmoud Chehade, som jobbar på Pizzeria Rio Grande i Ljusdal, är lite kluven i sin åsikt om det föreslagna förbudet.
  • Statens Folkhälsoinstitut har sagt att de kan tänka sig att utöka det nuvarande rökförbudet till att även gälla på uteserveringar.

En cigg till fikat på uteserveringen kan snart vara ett minne blott.

Nu vill Statens Folkhälsoinstitut förbjuda rökning även på uteserveringar, lekplatser och perronger.

Annons

Det rökförbud som infördes på krogar och restauranger år 2005 fick snabb effekt på anställdas hälsa. Rapporter visade att åkommor så som hosta, andnöd och slembildning minskade redan efter ett halvår.

Nu vill Statens Folkhälsoinstitut gå ett steg längre och kan tänka sig ett förbud mot rökning även på uteserveringar, inom hemtjänsten, på lekplatser och perronger.

Mahmoud Chehade, som jobbar på Pizzeria Rio Grande i Ljusdal, är lite kluven i sin åsikt om det föreslagna förbudet.

– Eftersom rökning är farligt för hälsan tycker jag att det borde förbjudas helt, men att bara förbjuda det för de som sitter på uteserveringar tycker jag blir konstigt. Ska de som står utanför och hänger kunna röka ändå? Det blir svårt att dra gränsen, säger han.

På Trädgårdskaféet Huller om Buller vid Rosehills i Ljusdal brukar man uppmana rökande kunder att kolla med de som sitter intill om det är ok att de röker. Och för de som absolut inte vill vara i närheten av rökare finns möjlighet att sitta i växthuset och äta. Där inne är rökning inte tillåten.

Något större missnöje bland matgästerna för att rökning är tillåten har personalen inte märkt berättar kafébiträdet Kristin Svensson.

Mer läsning

Annons