Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda skolan kan få flera attraktioner

/
  • I hembygdens tjänst? Röda skolan bredvid Öjeskolan i Järvsö kan säljas eller överlåtas sedan en ny detaljplan antagits. Järvsö Hembygdsförening är intresserad av att ta över.

Samhällsbyggnadsnämnden har antagit en detaljplan för nytt användningsområde för Röda skolan bredvid Öjeskolan i Järvsö. Mycket talar för att aktiva Järvsö Hembygdsförening tar över.

Annons

Kommunstyrelsen har tidigare beslutat att fastigheter som kommunen inte använder ska säljas. Barn- och utbildningsförvaltningen har sagt att den inte längre är intresserad av Röda skolan. För att kommunen ska kunna sälja eller överlåta Röda skolan måste en ny detaljplan göras.

Järvsö Hembygdsförenings ordförande Mats Fack nämner flera tänkbara aktiviteter i Röda skolan om hembygdsföreningen tar över.

– Järvsö behöver en vävstuga.

Det finns fler uppslag.

– Ett hembygdsrum med samlingar som nu ligger nerpackade är ett användningsområde. Vi vill dessutom återskapa Hälsingerummet som försvann från biblioteket när det blev trångbott, säger Mats Fack.

Bland alla kulturhistoriska föremål och aktiviteter vill hembygdsföreningen också ha ett rum med modern teknik.

– Ett konferensrum med IT-lösningar är något som bygden behöver och som borde gå att ordna när det är så nära skolan som har till exempel bredband, säger Mats Fack.

Mer läsning

Annons