Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renovering av förvaltningshuset dröjer – inte klart förrän tidigast 2017: "Måste bena ut vad man vill ska göras"

/
  • Såhär såg delar av förvaltningshuset ut före branden. Ett av förslagen är att återställa huset i ursprungligt skick.
  • I medborgarförslaget från 2011 flyttas Ljusdalssalen in i huset. Där den tidigare låg bygger man en restaurang samt en utställningshall. Dessutom öppnar man upp mot Riotorget med glasdörrar. Detta kräver att en bärande vägg slås ut, men politikerna vill titta på om det går att ersätta den med pelare.

Efter önskemål om radikala förändringar och skrämsel med Kyrksjöbadet lär det dröja innan kommunhuset öppnar igen.
Politikerna vill ta fram ett nytt förslag och nu tyder mycket på att det inte kommer vara färdigrenoverat förrän tidigast 2017.

Annons

– Först måste jag bena ut vad man vill ska göras, sa en smått uppgiven Anders Berg efteråt.

Kommunens fastighetschef verkade inte riktigt vara på det klara över vad politikerna ville ha egentligen. Han var redo att sätta igång med renoveringsarbetet efter fyra månaders sanering av det eldhärjade förvaltningshuset.

TV+TEXT: Saneringen nästan klart – nu väntar återuppbyggnaden

Han presenterade två renoveringsalternativ för kommunstyrelsen i veckan, men ingen av dessa föll i god jord hos politikerna som hellre ville titta närmare på en tredje möjlighet som bygger på ett medborgarförslag från 2011 där stora delar av entréplan byggs om. 

Där finns tankar på att göra om nuvarande Ljusdalssalen till café och öppna upp det mot Riotorget. Ljusdalssalen ska i sin tur placeras där det nuvarande caféet ligger.

Men ett sådant ingrepp innebär bland annat man blir tvungen att slå ut en bärande vägg och ersätta den med pelare. En potentiellt dyr, men möjlig lösning, medgav Anders Berg,

– Det mesta är görbart, men vilken kostnad vet jag inte.

TV+TEXT: "Det brinner" – Hon hyllas som hjälte efter branden

Just kostnaderna var ett stort frågetecken, inte bara rörande den bärande väggen. Slutkostnaderna är inte klarlagda i något fall, detta vet man inte förrän det står klart hur mycket man får av försäkringsbolaget.

I det läget tyckte iallafall Yvonne Oscarsson (V) det skulle vara vanskligt att fatta ett så stort beslut utan tydliga priskalkyler. Dessutom verkade hon gilla idén med pelarna.

– Vad skulle det kosta att ta bort en bärande vägg och sätta in pelare? Jag vill ha en prislapp på ett sådant förslag, det kanske kostar mer men det kan det vara värt, frågade hon.

Hon lyfte fram Kyrksjöbadet som ett varnande exempel på att ta förhastade beslut, som i slutändan inte blir bra.

Såväl parallellen till Kyrksjöbadet som tankar på pelare föll i god jord hos en majoritet av ledamöterna.

Men inte alla.

– Pelare? utbrast Örjan Fridner (S) som inte verkade tro sina öron.

Han tyckte det var slöseri med renoveringstid att utreda frågan vidare. Han kritiserade Valliansen för att skicka tillbaka sina egna förslag och var själv beredd att avgöra frågan på mötet. Det bästa alternativet fanns redan i handlingarna ansåg han, att återställa förvaltningshuset i sin ursprungliga form.

– Är det frågan om att vi ska döma ut det vackraste förvaltningshus jag sett, undrade Örjan Fridner.

Efter en omröstning svarade en majoritet av ledamöterna ja på den frågan. Nu ska förslaget skickas tillbaka och kompletteras med ytterligare alternativ.

TV: Se det dramatiska släckningsarbetet av branden i förvaltningshuset

Detta innebär att processen kommer försenas. Enligt Anders Berg, som alltså först måste lista ut vad politikerna vill ha, kommer ett nytt förslag inte vara klart för beslut förrän tidigast i vår. Det innebär att den nuvarande tidsplanen, att öppna förvaltningshuset i oktober, spricker och huset blir färdigt tidigast 2017.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons