Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorer raggade lärare i backen: "De som vill ha den här livsstilen kanske kan tänka sig att flytta hit"

/
  • Fr. v. Carina Bryngelsson, rektor Gärdeåsskolan, Elisabeth Fransson, rektor Färila skola, Eva Berglund, rektor Emiliaskolan i Hybo, Christer Stenberg, rektor Stenhamreskolan och Marie Plomér, rektor Järvsö förskola.

Låga lärarlöner och framtida stora pensionsavgångar ökar risken för lärarbrist i kommunen. Nu använder rektorerna nya grepp för att locka behöriga lärare till orten.

Annons

På torsdagen tog fem rektorer från Färila, Järvsö och Ljusdal tag i problemet med lärarbristen och sökte med ljus och lykta efter potentiella inflyttare bland Järvsöbackens besökare.

Läs också: Fackligt ombud vill höja lärarnas löner: "Kommunen har inte gjort vad de sagt att de skulle"

– Det här är en trevare. De som vill ha den här livsstilen kanske kan tänka sig att flytta hit, säger Elisabeth Fransson, rektor på Färila skola och fortsätter:

– Vårt huvuduppdrag är att hitta legitimerade lärare i alla kategorier som vill flytta hit till kommunen. När vi står här i Järvsö så hoppas vi ändå att vi sår ett litet frö hos någon.

– Det ultimata vore att hitta en familj där en är lärare, en sjuksköterska som de har flera barn och att de vill flytta hit, säger Carina Bryngelsson, rektor på Gärdeåsskolan i Ljusdal.

Läs även: Trots ny lag – inte alla lärare har lärarlegitimation inför skolstart

Pelle Wijkström från Vallentuna var en av de som kom fram för att få veta mer. Han jobbar som fritidspedagog och har just nu inga planer på att flytta till kommunen.

– Det är roligt att kolla vilka möjligheter det finns. Dyker det upp en attraktiv tjänst, där det satsas på fritidsdelen, så är jag intresserad, säger Pelle Wijkström.

Det var första gången som något sådant här gjordes för att locka personal, men inte den sista, enligt Elisabeth Fransson.

– Vi ska utvärdera det här efteråt. Kanske alla förvaltningar går samman och gör en satsning tillsammans.

Mer läsning