Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor i modersmål lämnar Ljusdal – ska hjälpa flyktingar på regional nivå

/
  • David Norrman lämnar arbetet som rektor i Ljusdal för att jobba med integrationsfrågor på regional nivå.
  • David Norrman tillträder en helt nyskräddad tjänst med att hjälpa asylsökande snabbare komma in i arbetslivet.

Han har bytt ut skolvärldens datorsystem och han har rekryterat en lärarkår i modersmål. Nu ska David Norman hjälpa nyanlända flyktingar att få jobb så snabbt det går. Det gör han i en helt ny tjänst som utvecklingsstrateg mot integration i Region Gävleborgs regi.  

Annons

Han har precis haft sin sista arbetsdag i Ljusdal. David Norman har nyss träffat sina lärare i modersmål. Delat ut julklappar och sagt hejdå.

– Vi bestämde att vi ska äta middag tillsammans till våren. De sa att de skulle ta med sig mat från deras hemländer.

Läs om David Normans nyrekrytering av lärare: Nio lärare lär ut modersmål

David Norman kommer ursprungligen från Sundsvall. Han har arbetat i Ljusdal i tre och halvt år. De första två åren jobbade han som rektor på utvecklingscentrum för vuxenutbildning sfi, svenska för invandrare. De senaste ett och ett halvt åren har han dels varit ansvarig för it-frågor på utbildningsförvaltningen och dels varit biträdande rektor för lärare i modersmål och samordnare för integrationsfrågor.

– De ersätter mig med en och en halv tjänst. Det tar jag som en komplimang. Men det också varit enormt mycket arbete.

Läs också: Journalist är språklärare i spanska

Han har hunnit med mycket. Som projektledare har David bytt ut datorsystemet i alla skolor i Ljusdals kommun. Som rektor i modersmål har han rekryterat en hel lärarkår.

– Förr undervisades eleverna på distans via en datorskräm. Nu har vi anställt lärare som är på plats rent fysiskt. Det är ett enormt lyft för eleverna, i kvalitén på undervisningen. De nio lärarna från vitt skilda länder har presenterats i en reportageserie som heter Språklärarna.

– Lärarna har fått mycket uppskattning för reportagen. De har berättat att folk känner igen dem och kommer fram och pratar och har tyckt det varit intressant att läsa om deras historia.

Läs också: Antikt språk i oroligt land

Den 4 januari börjar David Norman sitt nya arbete på plats i Gävle. David kommer att titta på nya sätt att minska tiden från att en flykting anländer till Sverige till att han eller hon kan börja studera eller arbeta.

– Som det är nu får en person inte börja innan den har fått uppehållstillstånd. Det brukar ta runt två år. Vi vill minska den tiden. Det är bra både för personen och för samhället. Vi har ju ett stort behov av arbetskraft. Vi vill ta tillvara på den kompetens som finns i asylboenden. Vi vill bli snabbare på att få ut dem i samhället.

Läs också: Glädje som studiemetod

Det saknas stor arbetskraft inom bland annat äldrevården och inom skolvärlden. Studiehandledare är exempelvis ett yrke det finns ett skriande behov av personal. I sin nya tjänst kommer David se över vilka rutiner som kan förbättras, hur regionen med sina muskler kan hjälpa, hur myndigheter och kommuner kan utbilda nyanlända redan innan de fått uppehållstillstånd.

David tar upp ett exempel i Söderhamn där kommunen tillsammans med Region Gävleborg har utbildat läkare och sjuksköterskor redan innan tillståndet gått igenom.

– Någon kanske har jobbat som lärare i sitt hemland, är intresserad av skolfrågor och är snabb på att lära sig svenska. Då kan yrket som studiehandledare vara intressant.

Integrationsfrågor ligger David varmt om hjärtat. Han gillar mötena med personer och kulturer. Som ansvarig för hela Gävleborg kommer David röra sig mycket runt om i regionen.

– Det ska bli riktigt roligt att få fortsätta att tänka i nya banor och utveckla något helt nytt. Integration är ett område jag brinner för.  

Läs också: Han är konsertcellisten med eget Hälsingehus i Polen

Mer läsning

Annons