Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rejäl straffskärpning för knivhugg i bröst

Hovrätten skärper fängelstraffet för Järvsöbon som knivhögg en annan man. Nu döms han till tre och ett halvt års fängelse för dråpförsök.

Annons

Det var i juni som Järvsöbon följde med en arbetskamrat hem till Ljusdalsbon, där de åt och drack öl tillsammans. De blev berusade, det blev stökigt och Ljusdalsbon skar sig på ett trasigt glas och en trasig tallrik. Han och en annan man gick in i badrummet för att tvätta sig, och då kom Järvsöbon och stack en kniv i Ljusdalsbons bröstkorg.

Järvsöbon har uppgett att han inte har några minnesbilder av händelsen, men det var hans kniv som användes. Hudiksvalls tingsrätt dömde honom till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel.

Hovrätten skärper nu både straff och brottsrubricering till tre och ett halvt års fängelse för dråpförsök.

Hovrätten anser att Järvsöbon varit likgiltig inför risken att den andre kunde ha dött. Det ska därför bedömas som att han hade uppsåt att döda. Samtidigt var det en impulshandling utan någon närmare planering eller överväganden. Därför döms han för försök till dråp.

Hovrätten var dock oenig. En av domarna tyckte att tingsrätten hade gjort rätt bedömning. Hon framhåller bland annat att ingen av de inblandade kunnat beskriva hur knivsticket utdelades, inte heller om Järvsöbon gjorde flera utfall eller om det bara var ett angrepp.

Mer läsning

Annons