Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen stoppar kommunen

Kommunen ville förköpa mark. Men det sätter regeringen stopp för.

Annons

Det var hösten 2009 som kommunen beslutade att utöva sin förköpsrätt i och med att makarna Marianne och Bo Jonsson skulle köpa fastigheten Strömsholm 2:6 i Tallåsen, vilket är detsamma som före detta vävstolsfabriken.

Anledningen till att kommunen tänkte utöva sin förköpsrätt var det vattenområdet i Sillerboån med tillhörande 2,7 procent av fallrätten. Kommunen äger sedan tidigare 51,9 procent av fallrätten och ville med förköpet förstärka sin rådighet över fallrätten.

Kommunen har tidigare beslutat att dammar i området ska rivas ut samtidigt som intressenter har sagt att de vill bygga kraftverk. Kommunen ansåg att den oavsett framtiden för Sillerboån behövde förstärka rådigheten över fallrätterna.

Länsstyrelsen har i sitt yttrande till regeringen inget att invända mot kommunens förköp.

Makarna Marianne och Bo Jonsson anser att kommunen inte har angett att Tallåsenfastigheten omfattas av någon bestämmelse i förköpslagens första paragraf och att den inte är intresserad av fastighetens markområde. I sitt yttrande framhöll makarna att det finns ingenting som medför att delar av fastigheten behövs för tätbebyggelse, bostadsförsörjning eller annat som motiverar förköp.

Regeringen delar Marianne och Bo Jonssons uppfattning.

Mer läsning

Annons