Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen föreslår konkurrens på järnvägen

Godstrafiken på järnvägen har sedan tidigare konkurrerat med olika bolag, men inte persontrafiken. Där har enbart SJ stått för trafiken på våra järnvägar. Nu lägger regeringen fram ett förslag för konkurrens på spåret.

Annons

Infrastrukturministern Åsa Torstensson (C) lägger fram en proposition om att skrota SJ:s monopol för att öppna marknaden för persontrafiken på järnvägen. Infrastruktursministern menar att det ger förutsättningar för tågresor som sätter resenärernas önskemål i centrum. Hon ser tänkbara effekter på marknaden, för resenärerna och för samhället om förslaget går igenom. Det ska gynna resenärerna genom ökad kvalitet och lägre biljettpriser. Och regeringen tror att med en ökad konkurrens kommer fler att utnyttja tåget. Riksdagen väntas ge ett beslut för förslaget i juni.

Sven Malmberg, grundare och tidigare delägare till Tågkompaniet, som i dag driver det egna rådgivningsföretaget Goda råd är dyra AB, tycker att förslaget är positivt.

– Jag tror att det kommer att fungera bra för persontrafiken.

Han menar att busstrafiken hela tiden har konkurrerat med tågtrafiken och han tycker att det i grunden är sunt att konkurrera på stålhjul som är trafiksäkert och miljövänligt. När det finns fler bolag att välja mellan kan tågresorna bli billigare.

Rolf Berg, Ljusdals kommuns planeringschef, ser förslaget både som en risk samtidigt som något positivt. Med risk menar han att om inte konkurrensen uppstår och att det blir ett klent utbud.

– Blir det dålig kvalité och dyrt, då får nog tåget svårt att hävda sig, tror han.

Blir det däremot en positiv utveckling tror han säkert att tågresandet blir mer attraktivt än vad det är i dag.

Mer läsning

Annons