Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten vill förebygga dödsbränder

Antalet döda i bostadsbränder var under januari rekordhögt i Sverige. Nu vill brandkåren i Ljusdal förebygga bostadsbränder genom att utbilda fastighetsskötare i brandkunskap.

Annons

Under januari månad dog 26 personer vid 25 lägenhetsbränder i Sverige. Under hela 2009 dog 118 personer av samma orsak, varav en person i Ljusdal. Det innebär att det skett en ökning med i snitt 160 procent i månaden. Någon anledning till den drastiska ökningen går än så länge inte att hitta. I stället satsar nu Räddningstjänsten i Ljusdal på att utbilda kommunens fastighetsägare för att förebygga bränder och eventuella dödsfall.

– Vi vill lära fastighetsskötarna att förebygga bränder på rätt sätt, och att vid nödfall kunna ingripa på ett säkert sätt eftersom, förklarar Olle Björk som är säkerhetssamordnare vid Räddningstjänsten i Ljusdals kommun.

Johanna Öhman är fastighetsansvarig för Fastighet AB Segel och hon ser positivt på projektet och ska själv delta.

– Som fastighetsägare har man ett otroligt stort ansvar för hyresgästerna, då är en kurs som den här en självklarhet, säger Johanna Öhman.

Även om mat på spisen och tända ljus är de vanligaste brandorsakerna i lägenheter så är den vanligaste dödsbrandsorsaken någonting man väldigt enkelt kan förebygga.

– Cigaretter som ligger kvar och glöder är det som oftast leder till dödsbrand, berättar Olle Björk.

Mer läsning

Annons