Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningsstyrkor bantas

/

Räddningstjänsten måste spara pengar. Ett förslag är att banta jourstyrkorna i Färila och Järvsö med en person. Det får konsekvenser för rökdykarinsatserna.

Annons

Det blir besparingar inom räddningstjänsten då bygg-, miljö- och räddningsnämnden ska spara pengar inför nästa år. Vid torsdagens sammanträde i nämnden togs ett inriktningsbeslut.

Förslaget är att minska deltidsstyrkorna i Färila och Järvsö och att göra om deltidsstyrkan i Ramsjö till brandvärn.

I Färila och Järvsö består varje jourgrupp i dag av en plus fyra deltidsbrandmän. I det nya förslaget blir det en plus tre. I Ljusdal är styrkan en plus fem och föreslås bli oförändrad.

– Det handlar om att spara pengar. I Järvsös fall har det haltat en del redan då vi haft svårt att rekrytera folk. Där är man därför inte riktigt en plus fyra. I Färila har det hittills varit lättare och där är vi en plus fyra, säger förvaltningschefen Stig Olson.

Att banta utryckningsstyrkan med en person får direkt konsekvenser för möjligheterna till rökdykarinsatser. Rökdykarnas arbete styrs av ett regelverk där det krävs bemanning på en plus fyra för att rökdykaren ska få gå in. Teoretiskt kan alltså räddningstjänsten komma till ett brinnande hus, där rökdykaren inte får gå in förrän förstärkning anlänt.

 

Mer läsning

Annons