Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningskår på heltid utreds

/
  • Christina Embretsen (S) vill utreda heltidskår och station i Stavsäter för räddningstjänsten i Ljusdal.

Ett gammalt förslag med en heltidskår inom räddningstjänsten som stationeras i Stavsäter i Ljusdal ska dammas av.
– Frågan måste i varje fall upp på bordet när vi ständigt tappar personal i vår deltidslösning, säger Christina Embretsen (S), ordförande i bygg-, miljö- och räddningsnämnden.

Annons

Den 25 mars har nämnden sammanträde. Då hoppas Christina Embretsen att hon och övriga politiker kan ge sin förvaltning ett skarpt uppdrag som innebär att undersöka hur räddningstjänsten i Ljusdals kommun kan organiseras i framtiden.

– Jag vet att det jag tänker på kostar en hel del. Men det är också både kostsamt och tidsödande med alla dessa ständiga vakanser som vi har i vår deltidslösning i dag. Se bara på kåren i Färila där tre har sagt upp sig och slutar i vår, säger Christina Embretsen.

Christina Embretsen tror att det kan finnas andra kommunala sysslor som heltidsbrandmän kan ha vid sidan om brandmannajobbet när det inte är några utryckningar. Därmed går det att hämta hem en del av fördyringen, anser hon.

En ny station i Stavsäter blir också kostsam. Tillförordnade räddningschefen Peter Nystedt har ett exempel från Mora där nybygget ligger på 70-75 miljoner kronor.

– Det går visserligen att behålla nuvarande station, men syftet med en lösning i Stavsäter är att nå Färila och Järvsö snabbare än i dag, säger Peter Nystedt.

Mer läsning

Annons