Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provar fårull som gödsel

/
  • Mariatistlar verkar gilla ullgödsel. Lena Bodén, till vänster, håller i bladet från en ogödslad planta, Anna Gustafsson, till höger, håller bladet från en ullgödslad tistel.
  • Stor skillnad blev det på ullgödslad mangold, längst bort, och ogödslad sådan, närmast.
  • Anna Gustafsson vid en av de kompostlimpor de ska odla i till våren. Fårull finns i varven. Ullen kikar fram här och där längs kanter och i ändar.

Fårull i stället för annan gödsel. Det provar Lena Bodén i en odlingsruta i Stenegårds trädgård. Många växter får bra skjuts av ullen medan andra inte tycker om den.

Annons

Det var när Lena Bodén gick på en ullkurs och var på studiebesök hos Wallbergs i Onsäng, Ljusdal, som hon fick idén. I sommar har hon provat den i en odlingsruta på Stenegård.

Försöket handlar om att använda fårullen som gödsel i stället för annan gödsel. Rutan är delad mitt itu, åt ena sidan är den gödslad med fårull, åt den andra helt ogödslad. Lena har lagt fårull, omkring en decimeter tjockt, täckt med en decimeter jord och därefter odlat i det. Tolv olika växter har hon provat i odlingsrutan. En del växter, som tagetes, Mariatistel och mangold har fått en väldig skjuts av fårullen. Medan andra, till exempel lin, inte gillar den.

– Man får prova sig fram, säger Lena.

De har också lagt fårull i några kompostlimpor som de ska odla i till våren.

Fårull är även bra att lägga ovanpå jorden, runt buskar och plantor. Den håller då sniglar, ogräs och skadeinsekter borta.

Fårullen de har använt kommer från en besättning med köttfår och ullen brukar annars bara köras på tippen.

Mer läsning

Annons