Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot vägbygge

/

Grannar ifrågasätter om kommunen följer plan- och bygglagen när de bygger en vändplan vid Stenhamreskolan. Samhällsbyggnadsnämnden vill tillsammans med skolan och polisen underlätta för lämning och hämtning av barn, men närboende anser att det försämrar trafiksituationen på Ringvägen negativt.

Annons

Redan i höstas beslutades det att den grusväg som ligger intill Stenhamreskolan ska byggas om till en infart med vändplan. Tanken är att avlasta trafiken samt att underlätta lämning och hämtning av barn som ska till och från skolan.

Polisen, skolan, närboende, kommunens trafikingenjör och samhällsbyggnadsnämnden är överens om att detta är en bra idé då det funnits önskemål att förbättra den trafiksituation som råder utanför skolan.

– Det strider inte mot planen och det är inte bygglovspliktigt då det tidigare varit en infart där, säger fastighetschef Ivan Halvarsson.

I slutet av juni påbörjades anläggningsarbetet men stoppades strax därefter.

– Vi stoppade arbetet på grund av att några av de närboende klagade.

De närmsta grannarna, som tycker att detta är en dålig idé, har inte fått någon information och ett flertal har skickat in skrivelser till kommunen med förslag på andra lösningar.

På den befintliga grussträckan, där anläggningsarbetet har pågått, förekommer, enligt dem, ingen nämnvärd trafik i dagsläget. De anser att det kommer att bli en negativ förändring då trafiken kommer att öka om arbetet fortsätter med konsekvenser som buller, damm, avgaser och störande belysning från nya gatlyktor.

Lösningen med vändplanen är främst ett önskemål från skolan och det är upp till dem att bestämma om de ska tänka om eller låta arbetet fortsätta.

– Vi lugnar oss nu och ser hur skolan vill ha det, när de tagit ställning till det är vi beredd att fortsätta arbeta för att få klar lösningen, förklarar Ivan Halvarsson.

Mer läsning

Annons