Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata kan ta över gatudrift

/
  • Thorne Jonsson och Janne Wåhlander anser att kommunen kan göra gatujobben billigare än entreprenörer.

Den kommunala driften på gatusidan kan komma att läggas ut på entreprenad och fem anställda kan direkt bli berörda av detta.
Ytterligare fem personer ur kommunens gatu- och parkpersonal kan komma att föras över till Ljusdal Vatten.

Annons

Det framkom när politiker i samhällsbyggnadsnämnden och berörda anställda på fredagen fick information om de utredningar som konsultföretaget Sweco gjort om enheterna gata/park och Ljusdal Vatten.

Gatusidan är den del som kan komma att förändras mest. Förutom att fem personer föreslås föras över till Ljusdal Vatten vill utredarna avveckla verkstaden som ett led i att gatudriften upphandlas och läggs ut på entreprenad.

Det innebär att fem anställda inte finns med i den föreslagna organisationen utan kan få följa med över till det eller de företag som får uppdraget efter upphandling.

– Målet är att ingen ska sägas upp, säger Emma Nordebo.

Samhällsbyggnadschefen Stig Olson anser att den ojämna arbetsbelastningen och omkring 3 miljoner kronor dyrare vinterväghållning och barmarksunderhåll per år än i andra kommuner talar för förändring.

Från fackligt håll anses det att kommunen kan behålla sin verksamhet och nå de ekonomiska målen utan upphandling.

– Vi har lagt ett förslag som också tar hänsyn till pensionsavgångar och att fem går över till VA-sidan. Dessutom har vi föreslagit lokalindragningar, mindre antal maskiner och samordningsvinster som spar pengar. När vi nu har fått nya och bra chefer, låt oss då fortsätta och förfina förslaget, säger Thorne Jonsson, en av 22 anställda på gata/park som dessutom är aktiv i facket Kommunal.

Mer läsning

Annons