Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posk i Färila föryngrar

/
  • Det är en blandning av gammalt och nytt på Posk-listan i kyrkovalet. Från vänster Claes-Göran Eckert, Britt-Marie Wesström, Peter Ahlström, Solveig Nilsson, Olle Andersson, Anna Lindgren och Lennart Eng.
  • Anna Lindgren

Posk i Färila har bytt ut halva listan inför årets kyrkoval. Anna Lindgren, 27 år, bidrar till en rejäl föryngring.

Annons

Några verkliga veteraner i Färila tackar för sig i och med årets kyrkoval. Ingegerd Ivarsson och Stig Wengelin kandiderar inte längre på den lista som Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, ställer upp med i valet på söndag.

– Jag trodde jag slutade förra valet, men blev ordinarie ändå, säger Ingegerd Ivarsson, 77 år, som nu flyttat till Ljusdal och som definitivt sagt nej.

– Vi får väl kalla det åldersskäl även om intresset fortfarande finns, säger Stig Wengelin, 73 år, om sitt nej till en fortsättning.

Men en dragspelare kommer då en dragspelare går. Det kan konstateras då dragspelstonerna ljuder i Klockaregården. Här spelar Stig Wengelin tillsammans med Lennart Eng, 64 år, som är ny på fullmäktigelistan.

Med Lennart Eng följer förstås det stora intresset för kyrkomusiken.

– Det finns så mycket bra material med otroligt vackra sånger. Vi har fantastiska resurser med Klockaregården och kyrkan med bra instrument. Dessutom sex körer i pastoratet, säger Lennart Eng om möjligheterna att utveckla verksamheten.

För förnyelsen står Anna Lindgren, 27 år. Hon har ett förflutet som församlingspedagog, kyrkvärd och kyrkokörsångare i Sundsvall innan hon blev Färilabo och vill finna former för att locka yngre besökare till kyrkan.

– Det handlar om information. Varför går inte ungdomarna i kyrkan? Hur ska vi veta det då de inte besöker oss? Det finns många jätteroliga gudstjänster med ordet gudstjänst gör folk halvrädda. Vi måste nå ut med budskapet vad vi sysslar med och kanske hitta enklare gudstjänstformer så folk lättare förstår, säger Anna Lindgren.

– Musik är alla intresserade av och musiken ska vara en naturlig del av gudstjänsten men sedan finns det många varianter som Taizé och meditationsgudstjänster, säger Peter Ahlström, körsångare som inte är intresserad av politik men som ställer upp på den opolitiska Posk-listan.

– Det ska vara en upplevelse för att folk ska komma tillbaka. Det är det vi måste åstadkomma, menar Stig Wengelin.

De sjunkande valdeltagandet bekymrar alla partier och nomineringsgrupper, även Posk.

– Man föds, döps, konfirmeras, vigs och begravs. Då är det är konstigt att inte fler har intresse av valet. Frågan är hur vi ska nå ut till folk på deras eget språk, säger Claes-Göran Eckert, som är en av nykomlingarna på årets fullmäktigelista.

 

Mer läsning

Annons