Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna splittrade efter att socialchefen sparkats

Marita Wikström fick hastigt sparken från sin tjänst som socialchef i onsdags.
Bland Ljusdals politiker möts beslutet med ris, ros och förvirring.
– Det är en skam för kommunen, säger Örjan Fridner (S).

Annons

Med tårfyllda ögon städade Marita Wikström ut sitt kontor efter att hon under onsdagen hastigt fått sparken från jobbet som chef för omsorgsförvaltningen i Ljusdals kommun. Detta trots att den nya politiska ledningen med Lars Molin (M) och Helena Brink (C) i spetsen öppet deklarerade sitt stöd för socialchefen i december.

Det plötsliga beskedet möts nu av hård kritik från oppositionen.

– De hade så rasande bråttom att kalla till presskonferens i december där de talade om hur bra Marita var och hur stort förtroende de hade för henne. Och nu kommer det som en bomb att hon får sparken. Det vi är upprörda över är den oerhörda brist på politisk kompetens som den nya ledningen visar, säger Örjan Fridner (S) om Socialdemokraternas syn på Marita Wikströms avsked.

På vilket sätt menar du att de har gjort fel?

– Vi menar att man på den här typen av presskonferenser, där man sparkar folk rakt upp och ner, måste kunna redovisa att man sökt alla möjliga lösningar innan man vidtar såna åtgärder.

Örjan Fridner tycker att agerandet är fegt och att de ekonomiska problem som omsorgsförvaltningen brottas med till stor del beror på en brist på politiska beslut och idéer.

– Då är det mycket enklare att ge tjänstemän skulden och därmed sparken, säger han.

Miljöpartisten László Gönczi, som är vice ordförande i omsorgsnämnden, är också kritisk.

"Det har inte tydligt redovisats för mig eller nämnden vad som döljer sig bakom beslutet att entlediga Marita Wikström. Därför kan jag inte heller kommentera det förutom att jag tycker att det är en skral process ur demokratisynvinkel", skriver han i ett mejl till tidningen.

Han beskriver även uppdraget att vända omsorgens stora underskott som ett "mission impossible" och han lastar politiken för att det saknas lösningar, inte Marita Wikström.

Lars Molins (M) och Helena Brinks (C) beslut om att sparka Marita Wikström får däremot stöd av representanter från Valliansens övriga partier V, FP och KD.

– Det var nödvändigt att göra såhär då ekonomin inom omsorgsförvaltningen blöder. Marita Wikström hade ingen energi kvar, det har hon själv sagt. Och då fungerar det inte att hon jobbar vidare, säger Yvonne Oscarsson (V).

Harald Noréus (FP) och Lars Björkbom (KD) är båda på semester när vi når dem, och har inte hängt med i de senaste dagarnas händelser.

– Hon verkar ha tröttnat, så då är det bra att hon får sluta, att hon får som hon vill, säger Harald Noréus.

– Har man en chef som inte lyckas med ekonomin så byts man ut, så fungerar det i alla företag också, säger Lars Björkbom.

Samtidigt betonar båda att det är tråkigt om Marita Wikström blivit ledsen över beslutet.

– Jag har inte alls varit med i processen kring att hon fått sluta, så jag ska ringa runt och höra vad tusan det är som hänt här på slutet, säger Harald Noréus.

Vid sidan av Valliansen reagerar också Benny Bergström (SD), som tycker att det känns förvånande att Marita Wikström har fått sparken.

– Jag har inte hört varför hon fått gå, så jag har ingen uppfattning egentligen. Men jag har hört mycket gott om henne, så jag tycker beslutet är lite konstigt, säger han.

Se även:

TV: Så svarar ledningen efter socialchefens avsked

Socialchefen får sparken efter förtroendekris – kommunchefen tar över

Kommunchefen får dubbla jobb: "Det kommer att bli jättekul"

TV: Socialchefen i tårar: "Det är med sorg i hjärtat jag lämnar"

Mer läsning

Annons