Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill satsa 600 000 kronor för att utreda ny odlingsindustri: "Tänk om det skulle slå in"

/
  • Den 5 februari presenterades kommunledningen och Närljus förslaget om ett nya storskalig odlingsprojektet i Ljusdal.

Politikerna vill gå vidare med planerna på en kombinerad fisk- och tomatodling i Ljusdal. I veckan ställdes sig en bred majoritet i kommunstyrelsen bakom att satsa 600 000 kronor för att se om det finns något intresse från finansiärer.

Annons

I början av februari höll Närljus en presskonferens där de presenterade ett samarbete med konsultföretaget Ramböll som tittade på möjligheten att etablera en storskalig hållbar livsmedelsproduktion i Ljusdal. En satsning som kan ge hundratals nya jobb i kommunen, hette det. Presskonferensen lämnade nog många med fler frågor än svar.

TV: Kommunalrådet om satsning på hållbar odlingsteknik: "Tänker utanför den traditionella boxen"

Inte minst bland politikerna, visade det sig. För när ärendet dök på kommunstyrelsens dagordning handlade det formellt om att fatta ett politiskt beslut att ge Närljus 600 000 kronor för att inleda en RFI-process (se faktaruta) för att se om någon på marknaden är intresserad av att satsa på tekniken.

Men det utvecklade sig snabbt till en frågestund om kretsloppsbaserad livsmedelsproduktion och varför en sådan verksamhet skulle etablera sig i Ljusdal.

Frågorna kom från flera politiska läger och sträckte sig från tekniska spörsmål till vilken roll kommunen ska spela och varför detta är en marknad som Ljusdals kommun ska skjuta in sig på.

Svaren levererades av Stefan Wennerstrand, vd på Närljus och konsultföretaget Rambölls representant Malcolm Sjödahl.

Kortfattat går hela idén ut på att starta en storskalig fisk- och grönsaksproduktion i Ljusdal. Där ska produktionerna dra nytta av varandra, restprodukter från grönsaksodlingen används i fiskodlingen och vice versa. En teknisk lösning som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har forskat på. De har bett Ramböll att hitta kommuner där de här idéerna kan förverkligas.

Läs mer: "Ljusdal är ett jättebra ställe att göra det här på"

Anledningen, förklarade de båda herrarna, till att Ljusdal är extra intressant handlar bland annat om tillgång till billig mark, bra infrastruktur, en relativ närhet till stora städer såsom Stockholm, Gävle och Sundsvall, samt tillgång till arbetskraft. Skulle produktionen etableras här, menade Stefan Wennerstrand att det skulle kunna handla om så mycket som mellan 500-750 arbetstillfällen. Såväl kvalificerade som okvalificerade jobb, fyllde Malcolm Sjödahl från Ramböll i.

TV: Närljus vd: "Anläggningen kan vara klar om två år"

Svaren övertygade nästan alla eventuella skeptiker och mot slutet av frågestunden ställde sig allt fler bakom förslaget att ge Närljus pengarna för att på allvar leta efter intresserade samarbetspartners nationellt och internationellt.

Men Ljusdalsbygdens partis Jonny Mill var inte imponerad. Han varnade dels för storskaligheten i projektet.

– Det är det som är förödande för landsbygden. Vi borde gå tillbaka till det småskaliga för att överleva.

Men han vågade inte heller lita på projektets bärighet.

– Det låter för bra för att vara sant. Är det verkligen Ljusdals kommuns ansvar att pumpa in skattepengar i ett sådant här projekt?, frågade Jonny Mill.

I de andra partierna var det inte lika tveksamt.

– Är vi beredda att lägga 600 000 kronor på något som vi inte vet vad det ger, frågade Yvonne Oscarsson (V) för att lite senare svara på sin egen fråga:

– Vi i Vänsterpartiet är beredda, för tänk om det skulle slå in.

Samma bifallande synpunkter kom från så gott som alla partier och till slut var det bara Jonny Mill som röstade emot att ge Närljus pengarna.

Om kommunfullmäktige, som har sista ordet i frågan, är lika entusiastiska visar sig i slutet av mars.

Mer läsning

Annons