Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker brinner fortfarande för kampen mot fula ord: "Folk kunde skrika kuken"

/
  • I december 2005 tog Ingrid Olsson (C) upp kampen mot ”språkvåldet” i en motion som föreslog en nollvision.Motionen avslogs men Ingrid Olsson gjorde ett nytt försök några år senare, 2011. Även denna gång blev det avslag.
  • Två gånger har Ingrid Olsson (C) velat lagstifta mot fula ord.

Hon drömde om ett språk fritt från fula ord och blev rikskändis på kuppen. Men tio år efter den första motionen skrevs ser centerpartisten Ingrid Olsson ingen bättring, tvärtom.
– Det har blivit värre, säger hon.

Annons

"Språkvåldet” är rubriken på den motion som lämnades in till Ljusdals kommunfullmäktige 6 december 2005. Den var skriven av centerpartisten Ingrid Olsson från Los som hade fått nog av ”otyget” som hon kallade den språkliga förändring och försämring hon sett i samhället. Hon skrev om framför allt barn och unga som i snart sagt varje mening använde kränkande uttryck och pekade särskilt ut: ”hora, k...n, f...n, fuck you, idiot, motherfucker” som ord som ger ”blåmärken i själen” för alla som drabbas av dem. Därför yrkade motionären på en nolltolerans mot fula ord i Ljusdals kommun.

Läs mer: Politiker avslog lovordat förslag: "Ett stort tack för att frågan har lyfts"

– Jag skrev motionen för att då förekom det väldigt mycket fula ord. På en fotbollsmatch kunde någon skrika kuken. Det var inte riktat mot någon det bara kom, säger Ingrid Olsson och fortsätter.

– De kunde kalla varandra för hora och allt möjligt. Det var allmänt otrevligt.

Men folk pratade väl inte så allmänt?

– Det var utbrett, och det är fortfarande utbrett, säger Ingrid Olsson.

Polisen skulle se till att förbudet efterlevdes, och böter eller offentliga reprimander var rimliga straff, uppgav centerpartisten i en intervju med Aftonbladet.

För motionen blev känd långt utanför Ljusdals kommungränser. Många kommentarer tyckte att motionen och i förlängningen motionären var uppåt väggarna. Men Ingrid Olsson minns att hon fick mycket stöd. Inte minst från Centerkvinnorna som ställde sig bakom motionen på sin förbundsstämma.

Även i Ljusdals kommunfullmäktige var det många som gav sitt gillande till ansatserna i motionen. Men den blev ändå avslagen. Det visade sig att idrottsföreningarna redan arbetade mot fula ord och då behövdes ingen tvingande lagstiftning.

Läs mer: Ny C-motion mot fula ord

2011 gjorde Ingrid Olsson ett nytt försök.

– Jag tänkte att det gått något år och vad jag förstod hade det inte avtagit. Det är som att vända Titanic, förstår jag ju, säger Ingrid Olsson som även den gången fick se sin motion röstas ned.

Och det lär dröja innan den atlantångaren befinner sig på rätt köl. I dag märker Ingrid Olsson ingen bättring, hon ser bland annat hur det fula språket framför allt flyttat ut på nätet där även hatet brer ut sig.

Ingrid Olsson brinner lika starkt för frågan i dag som hon gjorde för tio år sedan. Hon efterlyser lite ordning och reda och ser inga problem med att politiker bestämmer vad folk får säga och inte. Hon vet inte om det är någon idé att ta upp kampen mot ”språkvåldet” en tredje gång, men utesluter det inte.

– Vi får se, det kanske kommer en ny motion. Det är i högsta grad aktuellt, säger Ingrid Olsson.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons