Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens löfte: Otryggheten i Ljusdal ska minskas med ökad grannsamverkan

/
  • Kommunalråd Lars Molin (M), kommunchef Claes Rydberg, lokalpolisområdeschef Kristina Holgersson och Yvonne Oscarsson (V) diskuterade det nya medborgarlöftet.

En trygghetsundersökning visade att det som Ljusdals kommuninvånare oroar sig mest för är inbrott.
För att minska oron ska invånarna nu själva aktiveras i fler grannsamverkansföreningar.
Det är vad som står i det medborgarlöfte som kommunchef Claes Rydberg och lokalpolisområdeschef Kristina Holgersson skrev under på tisdagen.

Annons

Enligt Hälsinglands lokalpolisområdeschef Kristina Holgersson så är Ljusdals kommun utifrån statistiken en trygg kommun att bo i. Ändå visade den senaste trygghetsundersökningen att invånarna är oroliga.

– Är det någonting som sticker ut när medborgarna ställer frågor så är det oron för inbrott. Den oron måste man ändå ta på allvar, säger Kristina Holgersson.

Läs mer: Tryggare bygd med ökat samarbete

Därför ska polisen tillsammans med Ljusdals kommun prioritera arbetet med grannsamverkan, som redan innan finns på ett antal platser i kommunen, under 2016.

Under nästa år ska man få fler områden att bilda grannsamverkansföreningar, i vilka man sedan arbetar för att öka kunskapen om varför inbrott sker och hur man kan förebygga att de sker. Dessutom kommer räddningstjänsten delta i uppstartsmötena för att utbilda inom sina områden.

Kristina Holgersson menar att detta arbete kommer att innebära en tätare kontakt och relation mellan de boende i de aktuella områdena och polisen.

– Om det till exempel sker inbrott i närheten så får man informationen direkt. Polisen kommer också att göra spontanbesök i de aktuella områdena och ge sitt stöd, säger Kristina Holgersson.

Kommunalrådet Lars Molin (M) menar att den här typen av arbete är särskilt viktigt i en kommun som Ljusdals.

– Här har vi en stor geografi, det kan vara långa avstånd. Då bygger det mycket på de enskilda invånarna och föreningarnas initiativ.

– Den här överenskommelsen är även en symbol för samarbetet mellan kommun och polis, säger Lars Molin.

Läs också: Inbrottsvåg genom Norrland startade i Järvsö

Läs också: Villa i Ljusdal utsatt för inbrott – tog motorsågar och spelkonsoler

Mer läsning

Annons