Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: "Vi jobbar så snabbt vi kan"

/

Polisen beklagar att deras utredningar upplevs som långsamma. Men de betonar också att de arbetar så snabbt de kan och uppmanar allmänheten att fortsätta anmäla brott.

Annons

– Att sluta anmäla är inte alls bra, säger Janne Olsson vid Ljusdalspolisen.

Ljusdalspolisen vill inte kommentera de enskilda fall som beskrivs i artikeln här intill. Istället hänvisar de till Leif Berglund som är kriminalchef i Hudiksvall och troligtvis sitter inne på statistik över Ljusdalspolisens handläggningstider.

Men någon sådan statistik har inte Leif Berglund att tillgå meddelar han när vi ringer upp. Vad man dock kan konstatera, utan att ha siffror eller statistik till hjälp, är att handläggningstiden för utredningar kan variera väldigt mycket. Förenklat kan man säga att det är tillfälligheterna som avgör vilken prioritet vissa utredningar ges. Ju lugnare det är på polisstationen för stunden, desto snabbare tas förstås anmälningar omhand.

Vissa brott får högre prioritet än andra. Våldsbrott går till exempel ofta före inbrott, om det inte rör sig om speciella omständigheter där snabba insatser krävs från polisens sida för att bevis ska kunna säkerställas – som vid exempelvis beslag av stöldgods. Även utredningar som innefattar ungdomar går före i kön.

Detta skulle alltså kunna vara förklaringen till varför utredningen kring inbrottet hos Wallbergs Åkeri drog ut på tiden – det var ett inbrott, inte ett våldsbrott, och utredningen berörde inte personer under 18 år. Däremot förklarar det inte varför smitningsolyckan med ynglingen på moped inte gavs högre prioritet.

Leif Berglund säger sig kunna förstå om folk känner frustration då utredningar tar lång tid. Men han ställer sig kritisk till de som inte längre vill anmäla brott.

– Så kan man ju inte resonera. Man kan så klart ha känslan av att det egna ärendet tar för lång tid, men att sluta anmäla är helt fel, säger han.

Leif Berglund får medhåll av Mats Löfstrand vid Ljusdalspolisen.

– Skulle det vara så att folk slutar anmäla så är det olyckligt. Idag kan man ju till och med skicka in anmälan via internet eller bara ringa in den, konstaterar han.

Mer läsning

Annons