Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planterat släkten i örtagård

/

Det som började med ett stickat släktträd har nu blivit trädgårdskonst. Färilakonstnären Margareta Danhard la stickningen i en kopiator och upptäckte att formen var som en njure.

Annons

På den stora tavlan vid Stenegårds parkering finns den inte med. Men bara ett kliv in i Örtagården så ligger den där i en slänt, som en liten kulle – Örtnjuren, som konstverket kallas. Utvecklingen till den kulle som konstverket är i dag är något oväntad.

Margareta Danhard från Färila fick idén att sticka ett släktträd där hennes mamma, syskon, syskonbarn och syskonbarnens barn skulle förkroppsligas genom stickade tuber. Ett stickat varv skulle motsvara ett år av släktingarnas ålder.

– Jag ville undersöka tiden, att fysiskt gestalta tiden, säger hon.

När stickningen så småningom blev klar hängde tuberna ihop med varandra och stoppades med vadd.

– Då la jag den i kopiatorn och drog sen på pappret ett streck runt, från varje tub. Då såg den ut så här, som en njure, säger Margareta Danhard och blickar ut över släktträdets kulle.

När hon såg formen påmindes hon av sin mamma som då genomgick dialys på grund av en njursjukdom. Ungefär då föddes tanken att göra om släktträdet som trädgårdskonst, med njurrenande örter istället för de stickade tuberna.

– Jag hoppas den väcker lite tankar, att man ska vara rädd om sina njurar.

Det tog en vecka att skapa njuren och nu ligger den här i en slänt på Stenegård. Varje år i ålder motsvaras nu av en decimeter i konstverket.

Mer läsning

Annons