Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerna för Kvarndammen tar form

/
  • Laxodlaren Bengt Ångström, till vänster, diskuterar här med konsulterna Jan Lundstedt och Christer Örn om hur överfallsdammen ska läggas.
  • Den nya överfallsdammen (svarta linjen) ska gå i en 140 meter lång, U-formad båge.

Den gamla dammen rivs, i stället anlägger man en lång överfallsdamm som ska reglera vattnet på ett naturligt sätt.

Annons

Det är planerna för åtgärderna vid Kvarndammen i Tallåsen, som har varit ett tvisteämne ända sedan den gamla dammen rasade för åtta år sedan och ersattes med en provisorisk.

När mark- och miljödomstolen i maj höll förhandling i Ljusdal om kommunens ansökan att få riva ut Kvarndammen och den provisoriska dammen kom ett förslag till lösning som såväl kommunen som laxodlaren Bengt Ångström kunde ställa upp på. Dammarna rivs och ersätts av en lång överfallsdamm som reglerar vattnet på naturligt vis. Det ledde till att domstolen ajournerade huvudförhandlingen för att återuppta den när en ny ansökan kommit in.

På torsdagen träffades Bengt Ångström, konsulterna Christer Örn och Jan Lundstedt och Anders Sjöholm från Ljusdals kommun för att dra upp riktlinjerna för den nya ansökan som de gemensamt ska lämna in till mark- och miljödomstolen.

Överfallsdammen ska gå i en lång, U-formad båge mellan den nuvarande dammen och vägbron. Den blir hela 140 meter lång och ska byggas i naturmaterial.

Med den här lösningen kommer fisk också att kunna vandra förbi och leka. Den ska också göra det möjligt att, vid behov, driva kvarnen med vattenkraft.

Mer läsning

Annons