Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pingellurskan pryder än

/
  • Vilka färger som används och hur Pingellurskan dekoreras är upp till hantverkaren. Luvan närmast bild är en gammal mössa som pryds med glaspärlor och broderier.
  • Linnea Hagman Lindström fäster snoddspiralen i luvan medan Ingela Löberg fäster det fyrdubbla garnlagret som utgör själva grundbiten.

På torsdagen hölls den tredje och sista kurstillfället i Pingellursketillverkning på Stenegård. En 150-årig tradition som i sommar har återupplivats och lockat intresserade från olika delar av landet.

Annons

Under en utställning på Karlsgården i Järvsö väcktes intresset för att hålla en kurs i tillverkning av den så kallade pingellurskan. Denna luva, även kallade täppmössa, blev på modet runt år 1860 i trakterna runt Järvsö, Delsbo och Bjuråker.
Elva personer har deltagit i studiecirkeln som arrangeras av studieförbundet Vuxenskolan i Ljusdal och hembygdsföreningen i Järvsö. En del av dem är Järvsöbor, en del sommarboende på orten och några kommer från andra delar av Hälsingland.

Är du nyfiken på hur man gör en pingellurska, dess historia och hur det har gått för kursdeltagarna, läs lördagens Ljusdals-Posten.

Mer läsning

Annons