Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pilgrimskyrkan i Kårböle får klockstapel

/

Pilgrimskyrkan, S:t Olofs offerkyrka, i Kårböle ska kompletteras med separat klockstapel för två klockor. En blivande klockstapel håller som skiss och modell så smått på att ta form hemma hos arkitekten Lennart Färlin i Ljusdal.

Annons

I samband med att offerkyrkan blev färdigställd fick Kårböle församling löfte om att virke och annat material skulle ställas till förfogande så att en klockstapel skulle kunna resas invid den historiska byggnaden. Nu har projektet avancerat så pass, att en byggstart möjligen kan ske under nästa år.

Lennart Färlin har letat efter mallar till en passande klockstapel i olika historiska skrifter och nu kommit fram till en åttameter hög och öppen byggnad, med plats för två klockor under ett rutmönstrat spåntak. Byggnadens nedre del får måtten 3 x 3 meter, för att harmoniera med den lilla pilgrimskyrkan, som också mäter åtta meter i höjd upp till nocken.

Klockstapeln kommer emellertid att placeras på ett högre markplan, och därför också te sig som en högre byggnad än vad kyrkan är. Klockstapeln placeras på ett fundament av natursten. I området finns också ytterligare en gammal kyrkgrund, som lämnas orörd.

Mer läsning

Annons