Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personkryssen får stort genomslag

/
  • Personkryssen kommer att få större genomslag i årets kyrkoval, då det är tillåtet att sätta kryss för tre kandidater.

Det räcker med 20 personkryss för att möblera om i listorna i kyrkovalet. Nyheten med tre personkryss per väljare kan få stort genomslag på grund av det låga valdeltagandet.

Annons

Kyrkovalet på söndag handlar om val mellan partier och nomineringsgrupper, men det är samtidigt ett personval. I riksdagsval och EU-val är de totala röstsiffrorna så stora att det är svårt att påverka den inbördes ordningsföljden. På liknande sätt är det i söndagens val till kyrkomötet och stiftsfullmäktige.

Men i de lokala valen till kyrkofullmäktige har väljarna betydligt större möjligheter.

För att kryssade kandidater ska flyttas upp på listan krävs minst fem procent av nomineringsgruppens röstetal, dock minst tjugo personkryss. För ett parti eller nomineringsgrupp som får färre än 400 röster räcker det således med tjugo kryss.

Vid kyrkovalet 2005 var det ingen lokal kandidat i Ljusdals kommuns församlingar som nådde tjugo personkryss. Men i det valet fick endast en kandidat kryssas. En nyhet i årets val är att upp till tre kandidater får kryssas. Det gör möjligheterna till genomslag betydligt större.

Det var heller ingen nomineringsgrupp som kom upp i 400 röster i de lokala valen varför det hade räckt med tjugo kryss. Sannolikheten för att någon nomineringsgrupp den här gången når över 400 röster är inte så stor. Det skulle i så fall ske i Ljusdal-Ramsjö. Med oförändrat valdeltagande blir det totalt ungefär 900 röster i Ljusdal-Ramsjö och 500 röster i vardera Järvsö och Färila-Los.

Det är frivilligt att sätta kryss och göra valet till ett personval. En valsedel kan lämnas helt utan kryss. Men det går att sätta ett, två eller tre kryss på valfria kandidater. Med fler än tre kryss blir rösten ogiltig. Det är heller inte tillåtet att stryka någon kandidat från listan.

I valen till kyrkomötet och stiftsfullmäktige krävs fem procent, dock lägst 50 röster, för att påverka ordningen. Där är röstetalen så stora att det är procentsatsen som blir avgörande och då är möjligheterna till påverkan mindre. Men även här handlar det om upp till tre personkryss.

Mer läsning

Annons