Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar till politiker som inte platsar

Ledande kommunpolitiker som vill eller tvingas sluta efter valet kan ändå få ersättning.

Omsorgsnämndens ordförande Helena Brink (C) kan få 22163 kronor i månaden under ett år medan partikollegan och kommunalrådet Sören Görgård kan få 16 561 kronor i månaden fram till 67 års ålder.

Annons

Den som får visstidspension eller avgångsersättning ska ha haft uppdrag motsvarande minst 40 procent av en heltid. Den som ansöker om visstidspension måste ha fyllt 50 men inte 65 år. För att få hel visstidspension krävs tolv år som förtroendevald.

Men pengarna går inte att lyfta hur som helst. De utgår som längst till 67 års ålder och minskar med de belopp som andra inkomster utgör.

Samma sak gäller för avgångsersättningen.

I dagsläget betalar Ljusdals kommun inte ut någon visstidspension.

Men möjligheten finns efter valet för några om de inte vill eller får fortsätta på framträdande plats.

Bygg-, miljö- och räddningsnämndens ordförande Christina Embretsen (S) har den längsta intjänade tiden av kommuntopparna. Detta eftersom hon får tillgodoräkna sig tiden från 1 oktober 1999 och framåt. 16 405 kronor i månaden handlar det om i visstidspension.

Kommunalrådet Sören Görgård (C) får mest, 16 561 kronor i månaden, om han väljer att ta det lugnt efter valet.

Helena Brink (C), ordförande i omsorgsnämnden, kan få ett års avgångsersättning. Det handlar om 22 163 kronor per månad. Samma förmån har barn- och utbildningsnämndens ordförande Malin Ängerå (S) som får 21 905 kronor i månaden under ett år.

Mer läsning

Annons