Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pasta inte längre favoriten på lunchen

/
  • Thaimat är svenskarnas nya favoritlunch. Anders Wadström förser sig från buffén med såväl husmanskost som thaimat inne på Pens Matsalar.
  • Phun Boonta Astonius driver Zep Zep Thai Take Away i Ljusdal, där man både kan köpa thailändska råvaror och färdig hämtmat.
  • Roland Lind skulle själv äta fläsk och potatis, men besökte thaivagnen för att köpa hem wokad fläskfilé med bambuskott och ris till sonen.
  • Jan-Erik Astonius tror att svenskarnas ökade intresse för thaimat hänger ihop med att många semestrar i Thailand och har lärt känna såväl kulturen som det thailändska köket.

Sallad kniper andraplatsen och tidigare favoriten pasta är god trea, men det är något annat vi helst väljer när det nalkas lunch...

Annons

För tio år sedan var det bara 4 procent av svenskarna som helst åt thaimat till lunch. 2012 vill var fjärde svensk helst ha thaimat på lunchtallriken.

Pen Wanzelius har drivit restaurangen Pens Matsalar på Hotell Gyllene Hästen i elva år och hon märker ett stigande intresse för den thailändska maten.

– Den är populär, folk tycker att den är stark och god, säger hon.

Anders Wadström väljer och vrakar från den dignande buffén med såväl husmanskost som thaimat.

– Allt är mycket mer internationellt i dag. Fler flyttar hit från andra länder och de tar med sig sin kultur, säger han.

Ett stenkast från Pens Matsalar serverar Somjit Nylen rykande heta matlådor på löpande band till hungriga lunchgäster som huttrar i kylan utanför hennes thaivagn bakom Preem.

– Själv ska jag äta fläsk och potatis i dag, men min son ville ha thaimat så nu köper jag wokad fläskfilé med bambuskott och ris till honom. Det är en annan kultur i dag, folk reser mer, framför allt ungdomarna, säger Roland Lind.

Inne i centrala Ljusdal driver Jan-Erik Astonius och hans fru Phun Boonta Astonius sedan drygt ett år tillbaka en liten butik där man dels kan köpa thailändska råvaror och dels hämtmat från det thailändska köket. Inom en snar framtid ska paret även satsa på att servera lunchbuffé.

– Det märks att många Ljusdalsbor semestrar i Thailand och har lärt sig att tycka om maten. Det är också ganska nyttig mat med mycket grönsaker och ganska lite salt, säger Jan-Erik Astonius.

Mer läsning

Annons