Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paret väcktes av dödshot vid ytterdörren – man döms för brottet

Mannen skickade först ett hotfullt sms.
Sedan åkte han hem till paret i Ljusdal, sparkade på dörren och skrek att han skulle döda dem.
Hudiksvalls tingsrätt finner honom skyldig till olaga hot och skadegörelse.

Annons

Sms:et skickades sent en septemberkväll förra året. Mannen som tog emot meddelandet förstod inte varför den tilltalade blivit arg på honom, och upplyste honom om det.

Morgonen efter vaknade paret av en kraftig smäll vid ytterdörren. I trapphuset stod den tilltalade mannen, som är i 45-årsåldern, och skrek hotelser samt bankade och sparkade på dörren.

Mannen ska bland annat ha sagt att skulle skära halsen av mannen och kvinnan, att han skulle stå och lurpassa på paret, sedan döda och stycka dem.

Paret ringde då polisen, som anlände efter en timme. Innan dess fortsatte mannen att banka, skrika och sparka. Paret blev mycket rädda för att dörren till lägenheten skulle ge vika.

Polispatrullen tog med sig den kraftigt berusade mannen från platsen och skjutsade hem honom. Senare under dagen återkom dock den tilltalade mannen och fortsatte med sina hot.

Paret ringde på nytt till polisen, som den andra gången omhändertog mannen. Medan mannen skjutsades till polisstationen fortsatte han att uttala hot mot paret, samt förklarade att han var beredd att sitta i fängelse i 12 år bara han fick skada dem.

Då beslutades det att mannen skulle gripas och anhållas.

Enligt domen är det inte helt klarlagt om varför mannen hotade paret. Men enligt utredningen kan de ha berott på att ha drabbats av sjuklig svartsjuka och att han oriktigt fått för sig att hans dåvarande flickvän befann sig i lägenheten.

Mannen har tidigare dömts flera gånger för brott. Bland annat för olaga hot och grov kvinnofridskränkning. Han har även tidigare behandlats för missbruk samt gått ett program för män som använt hot och våld mot kvinnor.

De aktuella brotten inträffade i samband med att han återföll i alkoholmissbruk. Det har han nu efter eget initiativ behandlats för.

Tingsrätten bedömer att brotten motsvarar fängelse i två månader, men konstaterar att en sådan påföljd bör undvikas till följd av mannens positiva utveckling.

Påföljden blir därför skyddstillsyn. Mannen ska även betala 1 980 kronor i skadestånd för dörren, samt 7 000 kronor vardera till paret.

Mer läsning

Annons