Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pär Jonsson tar chefsjobb på kommunen

/
  • Ljusdals-Postens reporter Pär Jonsson tar tjänstledigt för att vikariera för Anna Kjellander på Ljusdals kommun.

Ljusdals kommuns tjänstlediga informationschef Anna Kjellander ersätts under tiden hon är borta av Pär Jonsson, nuvarande reporter på Ljusdals-Posten.

Annons

Från och med den 21 september tar Pär Jonsson tjänstledigt från sitt jobb som reporter och familjeredaktör på Ljusdals-Posten och kliver in som vikarierande informationschef på Ljusdals kommun.

Han ser det som en chans att prova någonting nytt, men också att vidare utforska ett område han är intresserad av.

– I någon form har jag bevakat kommunen i 28 år och det finns en nyfikenhet – vad händer där och hur går det till? Det jag, och vi på tidningen får veta därifrån ser jag lite som toppen av ett isberg, det är mycket som görs utan att vi skriver om det, säger Pär Jonsson.

Hur ser du på att gå över till ”andra sidan” om man ser det på det sättet? Eller ser du det själv på det sättet?

– Ja, både och. För jag vet ju att jag nu har en ny arbetsgivare som betalar min lön och då har jag en lojalitet mot den, men samtidigt så vill jag fortsätta så långt det är möjligt att värna de regler som finns, både publicistiskt och när det gäller offentlighetsprincipen givetvis. Och jag hoppas kunna vara ett stöd där för mina blivande arbetskamrater.

Pär Jonsson ser fram emot sitt nya uppdrag och en spännande tid i nära ett år framöver, men det är med blandade känslor han lämnar redaktionen.

– Det är klart att det är många känslor som kommer en sådan här dag. Jag har jobbat som journalist i 35 år och senaste turen på Ljusdals-Posten har varat i 24 år – även om det är ett vikariat under en begränsad tid så känns det lite omtumlande, säger Pär Jonsson och fortsätter:

– Ens arbetskamrater träffar man ju nästan mer än sina anhöriga, så det blir jobbigt, det är inget att sticka under stol med. Men med det här jobbet kommer det säkert finnas många naturliga möjligheter att behålla kontakten.

Under nästan 30 år har Pär Jonsson bevakat kommunen på olika sätt. Positiva nyheter, negativa artiklar och ett kritiskt granskande.

– En del krönikor har jag också gjort som kanske inte har varit så snälla alla gånger.

Med det i ryggen, hur tror du att det kommer bli att jobba på kommunen?

– Jag tror nog att vi har en ömsesidig respekt för varandra. När jag har skrivit tror jag att det är ytterst sällan jag har varit ute på svag is. Jag har nog haft ganska mycket fakta bakom mig. Jag känner inte att jag behöver vara rädd att se någon i ögonen på kommunen för det.

Som journalist och som den han är, tror Pär att han kommer kunna bidra till att tjänstemän och politiker på kommunen kan känna sig mer trygga i sina roller.

– Målsättningen är att det ska finnas en fungerande samverkan mellan kommun och kommunmedborgare och kommun och massmedia. Det är väl det jag vill försöka bidra med.

Med den här senaste chefsturbulensen som varit i tankarna, hur känns det att kliva in i en sådan arbetsplats?

– Jag måste helt ärligt säga att det är mest med nyfikenhet. Just den chefsposition som jag kommer fylla med mitt vikariat är den som nog är lättast att förklara orsaken till varför det blivit som det blivit. Jag känner ingen rädsla för att jag ska hamna i konflikten.

Mer läsning

Annons