Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På uppdrag i Botswana

/
  • Lars Eric Ericsson visar Botswanas huvudstad Gaborone på kartan. Det är därifrån det mesta styrs i dag och som han tar fram förslag för att ändra.

Före detta landshövdingen Lars Eric Ericsson har i uppdrag att hjälpa Botswana att bli mindre centralstyrt och flytta en del av ansvaret ut på fältet, som han själv uttrycker det. Ett uppdrag han ägnat sig åt i ett år.

Annons

Ambitionen att decentralisera Botswana har funnits i flera år, men det har ännu inte blivit av. I dag styrs det mesta i huvudstaden Gaborone och det Lars Eric Ericsson gör i Botswana är att titta vad det är man kan göra för att flytta ut ansvar på de 16 olika distrikt som finns.

– Det har varit många möten för att samla på sig kunskap hur det fungerar där. Vi har diskuterat hur förutsättningarna ska se ut.

Det är SKL international som lagt ut uppdraget på Lars Eric Ericsson och i Botswana samarbetar han med ett konsultföretag. Det är ett team på tre personer som arbetar aktivt med detta.

Tillsammans med den kunskap Lars Eric Ericsson fått genom dessa möten och den erfarenhet han har av sina tidigare yrken i Sverige där han bland annat varit politiker, statssekreterare i kommundepartementet och landshövding i Gävleborgs län, ska han ta fram en decentraliserad policy.

Hittills har Lars Eric Ericsson gjort sex resor till Botswana, och fler väntas innan hans arbete är klart.

Mer läsning

Annons