Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överlevde förintelsen – föreläser om hat

/
  • Emerich Roth, till höger, och Carl Wennerstrand, till vänster, besöker Ljusdal med en mycket tänkvärd föreläsning. På onsdag får kommunens åttondeklassare lyssna till dem.

I 40 år teg han om sina upplevelser i de tyska nazisternas koncentrationsläger. Men när han för 18 år sedan fick se en grupp ungdomar skrika Sieg heil och göra Hitlerhälsningen på gatan insåg Emerich Roth att det var dags att bryta tystnaden.

Annons

Sedan dess har Emerich Roth besökt över 1 500 skolor och berättat om sina upplevelser. Han har också startat projektet Exit, där de hjälper avhoppare från hatorganisationer att komma ifrån sitt gamla, hatfyllda liv.

På tisdag kväll höll Emerich Roth en föreläsning i Ljusdal, där han också för första gången visade en mycket gripande film om hans liv och hur han överlevde koncentrationslägren i Auschwitz-Birkenau, Buchenwald och Teresienstadt.

Filmen har han gjort för att användas när han, som är nu 86 år gammal, inte orkar berätta mer.

Med sig i Ljusdal har han Carl Wennerstrand, som var nynazist, medlem i nationalsocialisterna och skinnskalle, när han var tonåring. I dag jobbar Carl i Exit, bland annat med att hjälpa avhoppare. Hittills har Exit hjälpt 600 personer att lämna olika hatorganisationer.

Det var hans kärleksfulla barndom i en stor familj som hjälpte Emerich att genomleva nazisternas läger utan att själv bli hatisk, berättade han.

På tisdag kväll föreläste han och Carl Wennerstrand för allmänhet och föräldrar. På onsdag föreläser de båda för kommunens åttondeklassare.

Mer läsning

Annons