Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanlig upptäckt: Stig hittade järnåldersgrav mitt i skogen

/
  • Det var på ett kalhygge i Harsaskogarna som Stig Norell hittade järnåldersgraven.
  • Det var den här ruinen efter en kolarkoja som Stig Norell egentligen letade efter.
  • På gravhögen växer blåbär och lingon.

En stor gravhög på ovanligt ställe har hittats i Järvsöskogarna. Det var Stig Norell som hittade den och kontaktade länsstyrelsen. Häromdagen fick vi följa med på en visning

Annons

Vägen blir allt smalare och slingrar sig genom skogen. Till slut kommer vi fram till en gräsbeväxt vändplats. Tjugo meter bort sticker en liten kulle upp mitt i ett kalhugget område. På den lyser mogna blåbär och lingon i solskenet.

Runt kullen finns ett brett dike som skiljer den mer skogslika kullen från gräset och hallonsnåren utanför.

– De har kört sönder här, men man ser att det är en slags vallgrav. Jag har aldrig sett något liknande, det var speciellt, säger Stig Norell.

Strax intill kullen ligger en liten ruin med stora stenbumlingar. Där har en kolarkoja legat för kanske 100 år sedan, tror Stig Norell. Det var på grund av den som han upptäckte gravhögen för sex år sedan.

– Jag såg den första gången redan 2009, när jag var här och letade en kolarkojruin. Sedan dess har jag funderat på vad det kunde vara för stor hög, säger Stig Norell.

Det var först när han såg en karta över en järnåldersgrav som hade hittats i trakterna kring Vallsta som han förstod vad det var han hade snubblat över i skogen nära Harsa. På kartan syntes tydligt hur graven byggdes som en kulle med en liten vallgrav omkring.

– Då tog jag flera bilder av gravhögen och skickade in till Thomas Eriksson, som blev väldigt intresserad, säger Stig Norell.

Nu är den ovanliga gravhögen registrerad i Riksantikvarieämbetets fornminnesregister, vilket ska skydda den från eventuella framtida störningar.

Experten om järnåldersgraven: "Det är ett jättespännande fynd"

Mer läsning

Annons