Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert om vindkraftverk

Nordisk vindkraft planerar ett vindkraftverksområde vid Degerkölen. En försvarsanläggning försvårar projektet och diskussion pågår med Försvarsmakten. Ett flertal andra områden i kommunen ligger i planeringsstadiet.

Annons

Företaget Nordisk vindkraft AB har ansökt om att sätta upp sex vindkraftverk i Ljusdals kommun. Planen är att vindkraftverken ska byggas på bergen Degerkölen och Godberget mellan Kårböle och Los. Anläggningen har de beräknat ska kunna vara klar till 2015 och vindkraftverken skulle då ha en total effekt på 12 till 18 MW.

– Vi projekterar för ett antal vindkraftverk på områden i Sverige. Vid Degerkölen passar vindhastigheten bra för vindkraftverk, säger Karl-Johan Hellblom, projektledare på Nordisk vindkraft.

Projektet är i ett tidigt stadie och det är fortfarande ganska osäkert om deras planer går igenom. Försvarsmakten har en försvarsanläggning i det område som företaget tagit med i sina planer och diskussion mellan parterna pågår. De har redan fått ett negativt svar men ska göra en ny förfrågan när de arbetat om layouten för vindkraftverken.

Om Försvarsmakten ger ett positivt besked är det kommunen som ska ge besked om bygglov.

Intresset för vindkraftverk ökar och på flera ställen i kommunen tittar man på fler möjligheter för att sätta upp vinkraftverk. Ett flertal av dessa ställen ligger i planeringsstadiet däribland, dock strax utanför kommunen, planer på vindkraftverk på Storberget och Storbodsberget som ligger mellan Ytterhogdal och Älvros. Där vill o2 Vindkompaniet sätta upp max 20 verk på mark som de redan har arranderat av Holmen.

Mer läsning

Annons